Koliko dugo?

Cijene cigareta u BiH neko vrijeme ostati će iste

Usvojena je samo inicijativa o izmjeni Zakona, ali još nije određeno na koji period će to biti. Na sljedećoj sjednici će Upravni odbor razmatrati hoće li to biti na godinu, dvije ili tri.
Gospodarstvo / Novac | 23. 05. 2018. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene cigareta u Bosni i Hercegovini u narednom razdoblju neće rasti, a o kojem razdoblju se radi, to se još ne zna. Naime, Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje usvojio je informaciju radne grupe za izmjenu Zakona o akcizama BiH u kojoj je predloženo uvođenje moratorija na dalje povećanje specifične akcize na cigarete u naredne tri godine, što bi trebalo spriječiti periodična poskupljenja koja su do sada bila zakonska obaveza.

Analize

''Usvojena je samo inicijativa o izmjeni Zakona, ali još nije određeno na koji period će to biti. Na sljedećoj sjednici će Upravni odbor razmatrati hoće li to biti na godinu, dvije ili tri. Kako bi se znalo na koji način i na koji period će to biti urađeno, potrebno je napraviti neke analize, da se vidi kako bi to utjecalo na tržište. Cilj ovakve inicijative je da se smanji crno tržište koje je u posljednjih nekoliko godina znatno povećano'', nam je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO za Oslobođenje.

Na ovu odluku proizvođači cigareta, ali i građani, dugo su čekali i odavno ukazivali na njenu neophodnost. Jednima je razlog bio upravo crno tržište i šteta koju ono uzrokuje legalnim prodavačima, a drugima je razlog loš životni standard koji ih je tjerao da kupuju na tom crnom tržištu i ugrožavaju svoje zdravlje.

Odredbe

Kako je rekla Krsman, napravljen je i Nacrt izmjena Zakona o akcizama koji je dostavljen UO UNO, a o tome će se raspravljati na sjednici UO, koja će biti održana sljedećeg mjeseca.

Podsjetimo, posljednje povećanje akciza bilo je zasnovano na zakonskim odredbama koje se pozivaju na direktive EU, pa je BiH imala najviše cijene u zemljama regiji, odnosno u onima koje su van EU.

Kopirati
Drag cursor here to close