Idemo opet preko 2 marke!

Cijena goriva opet raste

Gospodarstvo / Novac | 12. 02. 2021. u 09:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene goriva na pumpama širom BiH u posljednjih nekoliko dana ponovo rastu, tako da su na nekim pumpama više za pet feninga, a kako kažu stručnjaci iz ove oblasti, može se očekivati da će se trend rasta nastaviti i u narednom razdoblju.

U Federaciji ističu da je došlo do rasta cijena, koje su različite od pumpe do pumpe, pa tako na nekim benzinskim pumpama dizel košta 1,86 KM, dok na drugim čak 2,06 KM.

Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske, potvrdio je za Nezavisne da je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga.

"U zadnjih pet dana u Republici Srpskoj je došlo do povećanja cijena na benzinskim pumpama u prosjeku od pet feninga, što je u skladu s povećanjem nabavnih cijena u prosjeku za sedam feninga", kazao je Trišić.

Dodao je da se trenutno cijene kreću od 1,79 do 1,91 KM za BMB95 i 1,79-1,91 KM za ED5, te za TNG 0,96-1,10 KM zavisno od distributera i regije.

"Cijene će rasti u narednom razdoblju, a to prvenstveno zavisi od ulaznih, odnosno rafinerijskih cijena. Siguran sam da će u narednom razdoblju doći do povećanja cijena goriva u Srpskoj", kazao je Trišić.

Prema njegovim riječima, u Federaciji BiH gorivo je poskupjelo već prije sedam dana, tako da ga benzinske pumpe prodaju po cijenama od 1,96 do 2,06 KM, što je za pet do 10 feninga skuplje u odnosu na Srpsku.

"Trenutne cijene goriva će biti na snazi u narednih pet dana, s tendencijom povećanja na blizu dvije KM", zaključio je Trišić.

Dodaje da je cijena nafte brent na burzi jučer iznosila oko 498 $ po toni ili 61 $ po barelu, što je porast od 75 $ po toni ili 10 $ po barelu, u toku siječnja na veljaču.

"Ovo je najviši nivo cijene nafte u godinu dana, odnosno 20. veljače 2020. godine je zadnji put bio ovaj nivo brent nafte na burzi, a to je razdoblje prije pandemija i globalne krize izazvane covidom-19, te sadašnji rast cijena na neki način možemo promatrati i kao stabilizaciju ekonomskih prilika i tržišta. Bez obzira na restrikcije koje su prisutne u EU, a tiču se pandemije, velike ekonomije žele da potaknu privredni rast i na takav način vrate makroekonomske parametre u stanje prije pandemije", pojasnio je Trišić.

Murisa Marić, izvršni direktor Udruženja građana DON iz Prijedora, kazala je da je primjetno da je posljednjih nekoliko dana došlo do skoka cijena goriva.

"Gorivo više nije luksuz, nego je pokretač proizvodnje i sigurno je da diktira puno drugih cijena i usluga", kazala je Marić.

Dodaje da se na proljeće mogu očekivati poskupljenja i drugih artikala.

"Ovaj rat goriva koji ide od 1,50 KM od prije nekoliko mjeseci do sadašnjih 1,90 - 2 KM pokazuje koliko je već cijena goriva za tri-četiri mjeseca porasla i naravno da su ogromne razlike od pumpe do pumpe", kazala je Marićeva i dodala da svakako postoji veliki utjecaj cijene goriva na svaki proizvod koji koristimo.

Cijene nafte u srijedu bile su u porastu deveti dan zaredom, što je najduže razdoblje poskupljenja u protekle dvije godine, uslijed smanjenja dnevne proizvodnje i nade da će programi vakcinacije uticati na oporavak potražnje. Američki institut za naftu (API) priopćio je da su zalihe sirove nafte u SAD smanjene za 3,5 milijuna barela. Analitičari su očekivali povećanje za 985.000 barela.

U Londonu je cijena sirove nafte brent veća za 25 centi i sada je 61,34 dolara po barelu. U Njujorku je cijena svijetle sirove nafte porasla za osam centi i iznosi 58,44 dolara po barelu.

"Samo možemo spekulirati hoće li se ovako nastaviti", rekao je analitičar iz firme PVM Stephen Brennock.

Cijena sirove nafte brent je u porastu deveti dan zaredom, što je najduže razdoblje od prosinca 2018. do siječnja 2019. godine. Cijena svijetle sirove nafte je osmi dan uzastopno u porastu.

Kopirati
Drag cursor here to close