Procjene

Centralna banka: Rast potrošačkih cijena i do 2,6 posto

Centralna banka BiH procjenjuje godišnji rast u drugom kvartalu 2021. godine na 14,7 posto
Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2021. u 09:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) procjenjuje godišnji rast realne ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2021. godine na 14,7%.

Procjena je urađena na osnovu raspoloživih službenih podataka za prvih šest mjeseci, objavljenih do kraja kolovoza.

Pad domaće proizvodnje

''Posljedično, uz pretpostavku nepromijenjenog obujma ekonomske aktivnosti za prvi kvartal u odnosu na objavljeno od strane Agencije za statistiku početkom sprnja, procjenjujemo godišnji rast realnog bruto društvenog proizvoda (BDP) za prvo polugodište od 8%. Procjenjujemo da je rast realnog BDP-a u odnosu na prvo polugodište 2019. godine iznosio 4,1 posto. Tek se usporedbom procijenjene realne ekonomske aktivnosti u 2021. godini sa pretpandemijskom godinom stiče osjećaj za dubinu kontrakcije u 2020. godini (grafikon 1 ispod), koju ni hpovijesno visoke procijenjene godišnje stope rasta u drugom kvartalu nisu snažno neutralizirale'', navode u priopćenju Centralne banke, dodajući da treba imati u vidu da je u 2019. godini zabilježeno usporavanje rasta ekonomske aktivnosti u glavnim trgovinskim partnerima, kao i pad obujma domaće industrijske proizvodnje.

''Oporavak EU ekonomije u prvom polugodištu tekuće godine pozitivno se odrazio na domaću ekonomsku aktivnost. Svi mjesečni podaci, posebno trgovina na malo, industrijska proizvodnja, te izvoz, upućuju na to da je zabilježen povijesno visok rast domaće ekonomije u drugom kvartalu'', navodi se u priopćenju.

Srpanjski podaci ukazuju da bi ekonomska aktivnost i u trećem kvartalu, na godišnjoj razini mogli biti intenzivniji (mada ne kao u drugom kvartalu), nego se inicijalno pretpostavljalo.

''Zbog svega je izvjesna i revizija na više godišnje procjene ekonomskog rasta u 2021. godini na osnovu srednjoročnog modela za makroekonomske projekcije CBBiH u jesenjem krugu projekcija. Na osnovu proljetne projekcije srednjoročnog makroekonomskog modela, realni ekonomski rast u 2021. godini je iznosio 3,4%. Faktor koji bi, također, mogao značajno utjecati na CBBiH procjenu ekonomske aktivnosti po kvartalima za 2021. godinu je eventualna značajna revizija službenih statističkih podataka o ekonomskoj aktivnosti za prethodne kvartale'', navodi se iz Centralne banke.

Negativni rizici, navode, još uvijek su i dalje vezani za neizvjesnost trajanja pandemije i epidemiološku situaciju, ali su rizici vezani za dinamiku cijepljenja manje izraženi nego u prethodnom projekcijskom periodu.

Rast potrošačkih cijena

''Prema projekciji zasnovanoj na službenim podacima do kraja lipnja 2021. godine, te podacima o očekivanim kretanjima egzogenih varijabli poput cijena hrane i nafte, te domaće i strane ekonomske aktivnosti u narednom periodu, očekuje se jačanje inflatornih pritisaka do kraja godine.

U trećem kvartalu procjenjujemo rast prosječnih potrošačkih cijena na godišnjoj razini od 2,0%. U posljednjem kvartalu očekuje se značajniji rast prosječnih potrošačkih cijena od 2,6% na godišnjoj razini. Uzimajući u obzir ukupno godišnje kretanje domaćih potrošačkih cijena, u 2021. godini očekuje se inflacija od 1,2%, prvenstveno kao rezultat niskog baznog efekta iz prethodne godine, kad su cijene nafte bile na rekordno niskom nivou, ali i povećanja cijena ostalih sirovina, transportnih troškova na globalnom nivou, te značajnijeg rasta potražnje'', navodi se u Cpriopćenju Centralne banke.

Kopirati
Drag cursor here to close