Odluka

Centralna banka izbija bankama iz kase 6,5 milijuna KM

Upravni odbor Centralne banke BiH nedavno je donio Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve koja se primjenjuje od 1. srpnja.
Gospodarstvo / Novac | 28. 06. 2021. u 09:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odluka Centralne banke BiH, kojom se propisuju veće naknade na iznos rezervi koje komercijalne banke imaju, koštat će banke u BiH oko 6,5 milijuna KM, a nije isključena mogućnost da se taj dodatni trošak banaka prebaci i na klijente.

"Odluka Centralne banke sa pozicija banaka bila je neočekivana i nisu je kao takvu budžetirali. Zbog toga smo tražili da se ona prolongira do kraja godine, ali je Centralna banka BiH odbila taj zahtjev jer je ona budžetirala prihode od tog povećanja cijena. Tim povećanjem Centralna banka smatra da pokriva troškove koje ima po tom poslu", rekao je Berislav Kutle, direktor Udruženja banaka BiH.

Inače, Upravni odbor Centralne banke BiH nedavno je donio Odluku o izmjeni Odluke o utvrđivanju i održavanju obveznih rezervi i utvrđivanju naknade na iznos rezerve koja se primjenjuje od 1. srpnja.

Odlukom je propisano da CBBiH na računu rezervi banke u obračunskom razdoblju na sredstva obvezne rezerve po osnovu osnovice u domaćoj valuti ne obračunava naknadu. Međutim, na sredstva obvezne rezerve po osnovu osnovice u stranim valutama i u domaćoj valuti s valutnom klauzulom, kao i na sredstva iznad obveznih rezervi obračunavat će se naknada po stopi koju primjenjuje Europska centralna banka na depozite komercijalnih banaka.

Praktično, Centralna banka BiH propisala je veće naknade za komercijalne banke i tu nema ništa sporno osim što je vrijeme u kojem su to uradili problem za same banke jer se odluka primjenjuje od 1. srpnja, i banke taj trošak nisu planirale u ovoj godini.

"Teoretski bi se moglo dogoditi da taj trošak banke prebace na klijente, ali mislim da se to neće dogoditi zbog odnosa ponude i potražnje. Klijenti imaju mogućnost te transakcije raditi s bankama koje ne budu povećavale cijene, to i banke znaju, tako da mislim da neće podizati cijene", rekao je Kutle.

Kada je riječ o samim troškovima banaka, oni će zavisiti od razine osnovice za obračun obvezne rezerve, a u samoj Centralnoj banci Bosne i Hercegovine nedavno su rekli da su troškovi naknade ekvivalentni troškovima koje CBBiH plaća na svoje investicije u inozemstvu na financijskim tržištima eurozone.

Podsjećanja radi, banke u Bosni i Hercegovini u prošloj godini plaćale su isključivo naknadu na višak iznad obvezne rezerve koja je bila jednaka depozitnoj stopi Europske centralne banke u visini od -50 baznih poena. Izmijenjenom odlukom ta naknada iznosi -60 baznih poena.

U 2020. godini banke su po osnovu navedene naknade platile 13,8 milijuna KM, a višak koji budu trebali platiti od oko 6,5 milijuna KM banke će, moguće je, pokušati nadoknaditi povećanjem naknada u obavljanju platnog prometa, zatim kroz povećanje naknada za držanje sredstava na računima iznad određenog iznosa, ali i mogućim povećanjem aktivnih kamatnih stopa gospodarstvu i stanovništvu, pišu Nezavisne.

Kopirati
Drag cursor here to close