Pregovori

Čekamo četvrt milijarde eura nakon godišnjih odmora

Od iznosa od 250 milijuna eura za BiH, dio sredstava će biti usmjeren u vidu novčanih i materijalnih donacija, a dio u vidu povoljnih kredita koje će izdavati Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijska banka i druge institucije.
Gospodarstvo / Novac | 15. 08. 2020. u 09:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija priopćila je da je zaključen memorandum o razumijevanju za dodjelu financijske pomoći regiji zapadnog Balkana za ekonomski oporavak uslijed pandemije Covida-19 sa svakom od zemalja u regionu, osim s BiH, s kojom su pregovori i dalje u tijeku, pišu Nezavisne novine.

Kako je "Nezavisnim" rečeno u Delegaciji EU u Sarajevu, pregovori s BiH su u tijeku i nastavit će se u narednim sedmicama. Oni su podsjetili da je u okviru tri milijarde eura vrijednog paketa makrofinancijske pomoći EU za više partnera iz procesa proširenja i susjedstva, za BiH određena makrofinancijska pomoć u iznosu od 250 milijuna eura.

U Ministarstvu financija i trezora BiH za "Nezavisne" su rekli da su pregovori u tijeku, a da će nastavak pregovora biti nakon godišnjih odmora obje ugovorne strane, a na prijedlog EU.

Iako je proteklih dana bilo govora o tome da RS blokira donošenje ovog paketa, u Ministarstvu financija RS kažu da je Vlada donijela zaključak kojim prihvaća makrofinancijsku pomoć EU.

"Pregovori za memorandum o sporazumijevanju, kojim bi se pomenuti kredit realizirao, vođeni su usmeno, putem video-konferencija, i pismeno davanjem komentara na sporazume i ugovore koji će definirati taj financijski instrument. RS je aktivno sudjelovala u pregovorima i na vrijeme dala svoje usmene i pismene komentare svim sudionicima u pregovorima", kažu u ovom ministarstvu, i preciziraju da su o tome obavijestili svoje partnere u Ministarstvu financija i trezora BiH, Ministarstvu financija FBiH, Centralnoj banci BiH i Brčko distriktu.

Video: Bosna i Hercegovina još ne može do kredita Evropske unije

"Nakon što su komentari poslani, pregovori su trenutno pauzirani na zahtjev Europske komisije zbog sezone godišnjih odmora. Po završetku iste, očekuje se nastavak pregovora s uspješnim ishodom, s obzirom na to da je najveći dio predmetnih dokumenata usuglašen", kažu oni.

U Europskoj komisiji rekli su da memorandumi još samo nisu zaključeni s BiH i Tunisom od svih zemalja s kojima se pregovori vode, bez navođenja detalja zbog čega je došlo do zastoja. Od ostalih zemalja u regiji, za Albaniju je predviđeno 180 milijuna eura, za Kosovo 100 milijuna eura, za Crnu Goru 60 milijuna eura te za Sjevernu Makedoniju 160 milijuna eura.

Od iznosa od 250 milijuna eura za BiH, dio sredstava će biti usmjeren u vidu novčanih i materijalnih donacija, a dio u vidu povoljnih kredita koje će izdavati Europska banka za obnovu i razvoj, kao i Europska investicijska banka i druge institucije.

Kako je ranije bilo govora, od ovog iznosa oko 80 milijuna eura bit će osigurano u vidu donacija za zdravstveni sektor i oporavak privrede. Sedam milijuna eura namijenjeno je za urgentne medicinske potrebe, a ostalih 73,5 milijuna eura za ublažavanje socio-ekonomskog utjecaja pandemije. Ostatak sredstava će biti osiguran kroz povoljne kredite.

 

Kopirati
Drag cursor here to close