Centralna banka BiH

BiH 'štedi' u zlatu: Ima ga gotovo tri tone

Upravljanje deviznim rezervama kompliciran je proces iako su pravila propisana zakonskim okvirom, navode iz CBBIH.
Gospodarstvo / Novac | 20. 05. 2021. u 14:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sigurnost, likvidnost i profitabilnost, osnovni su principi Centralne banke BiH u upravljanju deviznim rezervama, poručeno je s tematskog druženja predstavnika Centralne banke BiH (CBBiH) s predstavnicima bh. medija.

U slučaju Centralne banke BiH, kako je istaknuto, devizne rezerve služe kao podrška i pokriće domaćoj valuti, što proizlazi iz odredbi aranžmana valutnog odbora kao izabranog modela monetarne politike u skladu sa Zakonom o CBBiH.

Rukovoditelj Odjela za bankarstvo Emina Ćeman navela je kako upravljanje deviznim rezervama kompliciran proces iako su pravila propisana zakonskim okvirom te se provodi na tri nivoa; strateškom, taktičkom i operativnom.

Portfolio deviznih rezervi, kako je dodala, je izložen i financijskim rizicima, kao što su kreditni rizik, rizik likvidnosti, ali i devizni rizik i o tome se stalno vodi računa.

Rukovoditelj Službe Front Office Odjeljenja za bankarstvo Maja Zavođa , govoreći o deviznim rezervama, osvrnula se i na monetarno zlato, kazavši kako svaka centralna banka u svijetu određuje hoće li imati rezerve zlata ili ne.

"To je odluka svake centralne banke pojedinačno. Tako je naprimjer Hrvatska odustala od zlata, dok Srbija ima takvih rezervi, kao i Centralna banka BiH koja ima oko tri tone zlata", kazala je Zavođa, dodajući kako zlato nikada neće prestati biti zanimljivo investitorima.

Rukovoditelj Odjela za računovodstvo i financije Edis Kovačević  i  rukovoditelj Službe za financijsko izvještavanje i analize Odjeljenja za računovodstvo i financije Tamara Gavrić govorili su o financijskom izvještavanju CBBiH, naglasivši kako je za CBBiH bitno zadovoljiti ciljeve odgovornosti, transparentnosti u radu, kredibiliteta,  a sve u cilju stabilnosti domaće valute.

Kopirati
Drag cursor here to close