Zategnuti svijet

Burze padaju, napetosti rastu

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu.
Gospodarstvo / Novac | 24. 06. 2018. u 09:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale jer se ulagači plaše trgovinskog rata između SAD-a i Kine, a porasle su i napetosti između SAD-a i Europske unije jer je Washington zaprijetio carinama na uvoz automobila iz EU.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 2 posto, na 24.580 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,9 posto, na 2.754 boda, a Nasdaq indeks 0,7 posto, na 7.692 boda, piše Hina.

Među najvećim su gubitnicama prošloga tjedna bile dionice kompanija koje najviše izvoze u Kinu, primjerice, proizvođača zrakoplova Boeinga i proizvođača teške mašinerije Caterpillara. Pod pritiskom je bio i sektor proizvođača čipova jer te kompanije značajne prihode ostvaruju u Kini.

Loše raspoloženje na najvećoj svjetskoj burzi posljedica je strahovanja ulagača od trgovinskog rata jer se tenzije između SAD-a i Kine ne smiruju nakon što je nedavno Washington objavio listu na kojoj je više od 800 kineskih proizvoda, vrijednih 50 milijardi dolara, na koje će naplaćivati carinu od 25 posto, a Peking uzvratio istom mjerom. Tenzije su dodatno porasle jer je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna zaprijetio novim carinama od 10 posto na uvoz 200 milijardi dolara vrijednih kineskih proizvoda. Kina je poručila da će poduzeti kvalitativne i kvantitativne mjere u tom slučaju.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,6 posto, na 7.682 boda, no frankfurtski DAX potonuo je 3,3 posto, na 12.579 bodova, a pariški CAC 2,1 posto, na 5.387 bodova. Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 1,5 posto, na 22.516 bodova.

Kopirati
Drag cursor here to close