Ima prostora za olakšice

Brković: Postoje incijative za proširenje poreznih olakšica

Udruga poslodavaca FBiH u suradnji s PricewaterhouseCoopersom organiziralo je radionicu na kojoj se diskutiralo o porezu na dobit, porezu po odbitku i transfernim cijenama u FBiH.
Gospodarstvo / Novac | 20. 03. 2018. u 15:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stopa poreza na dobit koja iznosi 10 posto stimulativna je u usporedbi sa zemljama okruženja, s tim da, kada je riječ o olakšicama, vjerojatno ima još prostora za dodatno rasterećenje gospodarstva'', izjavila je danas u Sarajevu Mubera Brković iz kompanije PricewaterhouseCoopers.

Udruga poslodavaca FBiH u suradnji s PricewaterhouseCoopersom organiziralo je radionicu na kojoj se diskutiralo o porezu na dobit, porezu po odbitku i transfernim cijenama u FBiH.

Brković je dodala da je Zakon o porezu za dobit FBiH relativno nov zakon, da je druga godina njegove primjene, te napomenula da u praksi ima dosta pitanja koja zahtjevaju određene odgovore i stavove poreznih organa.

''Zakon je relativno nov, iako postoje incijative za promjenu određenih stavki zakona pogotovo onih koji se tiču poreznih olakšica. Poslovna zajednica je bila nezadovoljna ukidanjem olakšica za izvoz'', dodala je Brković.

U postojećem zakonu zadržane su određene olakšice i uvedene nove, među kojima i one po osnovu zapošljavanja. Brković je navela da poslovna zajednica kada je riječ o porezu na dobit ide u pravcu incijativa za proširenje olakšica.

''Novi zakon je zapravo ukinuo samo olakšicu po osnovu izvoza i modificiralo olakšicu koje se ticala investiranja. Po starom zakonu imali ste uslov da u pet godina investirate 20 milijuna KM uz uvjet da u prvoj godini ta investicija mora iznositi četiri milijuna KM u stalna sredstva kompanije. To je sada modificiriano pa obveznici koji investiraju više od 50 posto oporezive dobiti u biti mogu da se oslobode u istom procentu od plaćanja poreza na dobit'', kazala je Brković.

Kopirati
Drag cursor here to close