Kriptovaluta

Britanski poreznici traže tehnologiju za praćenje vlasnika kriptovaluta

Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva raspisala je javni natječaj za pronalaženje tehnološkog partnera koji bi pomogao u analizi blockchaina i praćenju transakcija na njemu.
Gospodarstvo / Novac | 22. 01. 2020. u 08:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedna od osnovnih prednosti kriptovaluta u teoriji bi trebala biti anonimnost njezinih vlasnika i nemogućnost praćenja vršitelja transakcija koje se bilježe na blockchainu.

Međutim, kako tehnologije napreduju potpuna anonimnost sve je teže ostvariva. Ta činjenica ide na ruku prije svega istražiteljima koji otkrivaju ilegalne aktivnosti ili pak poreznicima koji smatraju da se u kriptoimovini od njih skrivaju transakcije na koje bi se, da su obavljene klasičnim putem, trebao plaćati porez.

U skupinu potonjih spada i Porezna uprava Ujedinjenog Kraljevstva (HMRC), koja je objavila javni natječaj za tehnološkog partnera i alate kojima bi se mogla analizirati kriptoimovina na blockchainu. Poziv zainteresiranima otvoren je do kraja mjeseca.

Britanski su poreznici u svojem proračunu za ovu stavku predvidjeli trošak od 100.000 funti (oko 870.0000 kuna). Tim bi iznosom, i jednogodišnjim ugovorom o suradnji, nagradili najboljeg ponuđača. Njegov zadatak? Osmisliti alate koji bi pripomogli u istraživanju i omogućili razne metode identificiranja ljudi povezanih s transakcijama obavljenih putem kriptovaluta.

Anonimnost s transakcija na blockchainu u HMRS bi vrlo rado skinuli kad je riječ o kriptovalutama bitcoin, ethereum, tether, zcash, monero i dash. Prema informacijama koje su dali u javnost, osnovna svrha spomenutog natječaja jest pronaći tehnologiju kojom bi se otkrili korisnici iza pojedine transakcije, te analizirale njihove eventualne ilegalne aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close