Financijska prijevara

Britanski bankari oštetili Njemačku za gotovo pola milijarde eura

Martin Shields i Nicholas Diable optuženi su da su putem trgovanja dionicama Njemačku državu oštetili za 447,5 milijuna eura poreza
Gospodarstvo / Novac | 06. 09. 2019. u 09:25 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv dvojice britanskih investicijskih bankara u njemačkom Bonnu pokrenuto je suđenje zbog sumnje na financijsku prijevaru.

Kako navodi britanski tisak, Martin Shields i Nicholas Diable optuženi su da su putem trgovanja dionicama Njemačku državu oštetili za 447,5 milijuna eura poreza, prenosi Jutarnji.hr.

Unutar optužnice koja je sastavljana na 635 stranica, najveći fokus stavljen je na 34 poznata slučaja u razdoblju do 2006. do 2011. godine, kada su u Londonu radili kao trgovci dionicama četvrte najveće njemačke banke, HypoVereinsbank (HVB), a potom i za Ballance Capital investicijski fond.

Suđenje će trajati sve do siječnja iduće godine, a prati ga gotovo cijela Europa zbog sumnje da su u iste malverzacije uključeni i još neki bankari čiji su klijenti neke od najvećih europskih banaka poput Deutsche Banka, Barclaysa i švedskog SEB-a.

Inače, procjenjuje se da je Njemačka putem ovakvih transakcija drugih bankara ukupno oštećena za 5 do 55 milijardi eura, a lokalni mediji ovaj slučaj nazvali su 'najvećim suđenjem za financijske prijevare' u poslijeratnoj povijesti zemlje, prenio je Jutarnji.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close