BIRN BiH

Pogledajte podatke o nabavkama medicinske opreme

BIRN BiH objavljuje tabelarne podatke o nabavkama medicinske opreme u BiH, koji će se redovno osvježavati.
Gospodarstvo / Novac | 20. 04. 2020. u 15:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za nešto više od mjesec dana od proglašenja pandemije koronavirusa u BiH, javne zdravstvene ustanove širom države pokrenule su više od 100 postupaka javnih nabavki za kupovinu sredstava i opreme za borbu protiv koronavirusa, zabilježila je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), koja prati nabavke i njihove zloupotrebe.

Milijuni

BIRN BiH objavljuje tabelarne podatke o nabavkama medicinske opreme u BiH, koji će se redovno osvježavati. Izvor podataka su Portal javnih nabavki i internet stranice kliničkih centara i bolnica, ministarstava zdravstva i zavoda za javno zdravstvo te vlada na raznim razinama u BiH.

Podacima se može pristupiti na ovom linku.

Nakon što je izvršena izmjena plana nabavki Univerzitetskog kliničkog centra u Sarajevu (UKCS), predviđena je nabavka dodatnih respiratora te je s firmom “Cubicus” potpisan ugovor za nabavku 40 respiratora.

Za ovu nabavku izdvojeno je više od tri milijuna maraka, a nadoknada izdvojenih sredstava planirana je od Vlade Federacije BiH.

Ugovor nije realiziran budući da su iz firme “Cubicus” krajem ožujka obavijestili UKCS o potrebi za raskidanjem ugovora.

Kako su naveli u dopisu, zbog svakodnevnih izmjena zbog situacije nastale proglašenjem pandemije koronavirusa od Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), nisu bili u mogućnosti izvršiti nabavku respiratora za ventilaciju odraslih.

“Zatvaranje granica, aerodroma, teški protok robe i svakodnevna ograničenja su dovela do nemogućnosti ispunjenja preuzete obaveze, te vas obavještavam da ću sutra izvršiti povrat 100 posto uplaćenog avansa u iznosu od 3.065.400 KM”, navedeno je dopisu firme “Cubicus”.

Tijekom prethodnih mjesec dana, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske (RS) potpisao je ugovor s firmom “AKO MED” Banja Luka u vrijednosti od gotovo 2,5 milijuna maraka.

Zakon o javnim nabavkama

Osim toga, Institut je s firmom “Medicom” Bijeljina potpisao ugovor u vrijednosti većoj od milijun maraka za nabavku osam mobilnih RTG aparata.

Ove nabavke obavljene su pregovaračkim postupcima nakon što je Agencija za javne nabavke izdala priopćenje kojim se ukazalo kako nije potrebno mijenjati postojeći Zakon o javnim nabavkama, po kojem postoji mogućnost ovih nabavki. Iz Agencije su tada napomenuli da se ovi principi ne odnose na redovne nabavke.

Agencija je to učinila nakon što je Vijeće ministara BiH proglasilo stanje nesreće na teritoriji BiH.

Kako su tada pojasnili iz Agencije, ovakav način rada je moguć kada se radi o zdravlju i spašavanju života i time je opravdano primijeniti izuzeće od primjene zakona, oslanjajući se na javni interes.

Nakon ovog priopćenja, iz Agencije su više puta upozoravali kako se proces nabavke zloupotrebljava.

Agencija za javne nabavke je u priopćenju od 17. travnja navela kako su u proteklih mjesec dana primijećene zloupotrebe priopćenja koje se odnosilo na tumačenje Zakona o javnim nabavkama za korištenje pregovaračkog postupka bez objave obavijesti.

“Primijećeno je da neka ugovorna tijela, zloupotrebljavajući novonastalu situaciju, koriste pregovaračke postupke bez objave obavijesti o nabavi zbog razloga krajnje hitnosti i izuzeća od primjene Zakona zbog posebnih mjera sigurnosti za nabave koje se nikako ne mogu dovesti u izravnu svezu s mjerama neophodnim za sprečavanje širenja i ublažavanje posljedica koronavirusa”, stoji u priopćenju.

Zbog toga, kako se navodi u priopćenju, Agencija provodi pojačano praćenje javnih nabavki, te održava redovne sastanke s tužilačkim tijelima svih razina u BiH zbog otkrivanja zloupotreba i kršenja Zakona o javnim nabavkama i njihovog pravosudnog procesuiranja.

Na sastanku veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Erica Nelsona s tužiteljima i predstavnikom Agencije za javne nabavke istaknuto je kako će se posebna pažnja obratiti na zloupotrebe proračuna tijekom nabavki koje su u vezi s kupovinom medicinske opreme i drugih stvari potrebnih u vremenu pandemije.

Izolatorij

Na sastanku je rečeno da je primijećeno kako pojedine institucije koriste stanje pandemije da po hitnoj proceduri nabave sredstva i opremu za koju iz Agencije sumnjaju da se ne radi o nabavkama koje bi trebale ići po hitnoj proceduri. Dokumentaciju o ovakvim ponudama oni će proslijediti nadležnim tužilaštvima.

Pored zdravstvenih ustanova, u procesima javnih nabavki za sprečavanje i ublažavanje posljedica koronavirusa uključene su i druge institucije, općine i gradovi, Civilna zaštita te brojna ministarstva.

BIRN BiH je tijekom praćenja javnih nabavki pisao o firmi “Fenix AS” u vlasništvu Fadila Smajića, gradskog vijećnika u Srebreniku, kojoj je povjerena izgradnja izolatorija u ovom gradu.

Ta firma je ranije ove godine dobila i tender za izgradnju rezervoara za vodu u jednoj od mjesnih zajednica, pri čemu su stručnjaci kazali da firme izabranih zvaničnika ne bi trebale učestvovati na tenderima institucija koje oni predstavljaju.

Nakon objavljivanja teksta, Agencija za javne nabavke formirala je predmet u vezi s izgradnjom izolatorija u Srebreniku, te tražila da se Gradska uprava Srebrenik očituje o ovome i dostavi svu potrebnu dokumentaciju.

Kopirati
Drag cursor here to close