Nakon više od dvije godine

Bill Gates je ponovno najbogatiji na svijetu

Do smjene na vrhu ljestvice najbogatijih ljudi došlo je nakon više od dvije godine i to ponajviše zbog promjene u cijenama dionica Microsofta i Amazona.
Gospodarstvo / Novac | 17. 11. 2019. u 08:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bill Gates, kojeg to vjerojatno previše ne dira ali javnosti je zanimljivo, ovoga je ljeta bio "skliznuo" na treće mjesto liste najbogatijih ljudi, da bi se sada vratio na sam vrh. Bloombergova lista milijardera tako je nakon više od dvije godine vodstva Jeffa Bezosa dobila novog najbogatijeg čovjeka na svijetu. Gates je, zaključno s petkom, "težak" 110 milijardi, a Bezos "samo" 108,7 milijardi američkih dolara.

Smjena na vrhu ove ljestvice rezultat je ponajviše kretanja cijena dionica kompanija koje su ova dvojica osnovala, Amazona i Microsofta. Gatesov Microsoft ove je godine zabilježio ogroman porast cijene dionice. Ona je od početka 2019. porasla čak 48%, a nastavila je rasti i u posljednjim tjednima – i to kao rezultat velikog cloud ugovora s Pentagonom koji je pripao ovoj kompaniji umjesto glavnom konkurentu na tom području, Amazonu, piše Bug.hr.

Takav razvoj događaja doveo je i do manjeg pada cijene dionice Amazona, što je, uz razvod od supruge ranije ove godine, umanjilo financijsku vrijednost imovine Jeffa Bezosa.

Bill Gates, usput rečeno, drži tek oko 1% dionica Microsofta, a ostatak bogatstva ostvario je ostalim ulaganjima u koja je ulazio posljednjih godina. Uz ovakvo bogatstvo Gates već duže vrijeme povezuje i filantropiju, pa je do sada kroz zakladu Bill & Melinda Gates, koju vodi zajedno sa suprugom, donirao već preko 50 milijardi dolara, piše Bug.hr.

Kopirati
Drag cursor here to close