Podaci UNO-a

Koji alkohol su bh. građani najviše pili tijekom prošle godine?

U prvih šest mjeseci ove godine UNO je registrirao uvoz 74,9 milijuna tona alkohola vrijednosti 83,8 milijuna KM
Gospodarstvo / Novac | 05. 07. 2019. u 22:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosnu i Hercegovinu prošle je godine uvezeno oko 172,9 milijuna tona alkoholnih pića, vrijednosti 207,6 milijuna maraka, podaci su Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, piše Avaz.

Evidentno je da raste uvoz alkohola u našu zemlju, jer u odnosu na 2017. i 2016 godinu uvoz piva, vina, vermuta te rakije u prošloj godini porastao je za oko 20 milijuna maraka.

U prvih šest mjeseci ove godine UNO je registrirao uvoz 74,9 milijuna tona alkohola vrijednosti 83,8 milijuna KM. To znači da je na naše tržište za godinu i po uvezeno alkohola u vrijednosti od oko 291 milijun maraka.

Pivo je na vrhu liste omiljenih pića, a lani smo ga uvezli za 125,6 miliona KM! Od siječnja do danas za pivo smo dali još 48,3 milijuna maraka.

Iako BiH ima domaće pivare s odličnim proizvodima, koji također imaju svoje kupce, jasno je da su ogromne cifre koje se izdvajaju za alkohol, koji spada u luksuznu robu.

To ističe i Admir Kapo, predsjednik Udruženja ''Kupujmo i koristimo domaće - kvalitetno proizvedeno u BiH''.

''Alkoholna pića, ali i voda, godinama se uvoze u enormnim količinama. Smatram da je to ponajviše utjecaj marketinga. Jer, mi imamo pivare koje mogu pokriti kompletno tržište kvalitetom u odnosu na cijenu. Zato su podaci o količini uvezenog piva poražavajući'', kaže Kapo, piše Avaz.

Vino je na drugom mjestu i za godinu i po uvezeno je oko 50 milijuna maraka. Vermut je na trećoj poziciji među najviše uvezenim alkoholnim pićima.

Prema podacima UNO, najviše piva u prošloj godini uvezeno je u BiH iz  Srbije, 56,8 milijuna maraka, zatim 27,4 milijuna maraka iz Hrvatske. Iz Slovenije uvezli smo 16,3 milijuna maraka, dok smo 4,07 milijuna maraka iz Makedonije. Od Nijemaca smo uvezli 3,2 milijuna maraka, Nizozemaca 2,2 milijuna maraka te 1,3 milijuna maraka iz Mađarske.

Kopirati
Drag cursor here to close