MMF

Dogovarano novo zaduženje

"Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo za to da proračun što prije usvojimo", rekao je Bevanda.
Gospodarstvo / Novac | 01. 12. 2020. u 16:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda održao je sastanak sa šefom Misije Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ Martinom Petrijem da bi razmotrili mogućnosti za novi aranžman i uvjete koje bi podrazumijevalo ovo kreditno zaduženje.

Bevanda je naglasio da Ministarstvo financija i trezora i on osobno mogu ispoštovati predložene rokove i obaveze iz domena svog rada, a to je prvenstveno priprema Proračuna institucija BiH za iduću godinu.

On je istaknuo da je Dokument okvirnog proračuna za period 2021-2023. godina osnov za donošenje proračuna za iduću godinu, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora u Vijeću ministara.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo financija je pripremilo taj dokument i on mora biti usvojen na sjednici Vijeća ministara, a nakon toga će vrlo brzo biti dostavljen u proceduru i budžet za iduću godinu.

"Svjesni smo da je privremeno financiranje najgora varijanta i mi smo prvi koji se zalažemo za to da proračun što prije usvojimo", rekao je Bevanda.

On je podsjetio da je Fiskalno vijeće u rujnu usvojio Globalni fiskalni okvir kojim je određena granica za proračun institucija BiH u iznosu milijardu i 27 milijuna KM, što je povećanje za 31,1 milijun u odnosu na ovu godinu.

Tijekom sastanka Bevanda je naglasio da u teškim vremenima pandemije i velikih ekonomskih izazova treba imati u vidu i status gospodarstvenika, ali i policajaca, vojnika i službenika na čemu insistiraju i sindikati.

Sugovornici su se suglasili o tome da reforme moraju biti provođene u interesu cijelog društva, te da se vlade suočavaju sa velikim izazovima.

Bevanda, koji je i predsjedavajući Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH, naglasio je da su u prethodnom periodu donesene važne odluke o raspodjeli prihoda, te da će, ukoliko se bude izbjegavala politizacija, biti moguće nastaviti sa pozitivnim djelovanjem ovog tijela.

Kopirati
Drag cursor here to close