Zloupotreba sustava žalbi

BiH rekorder u regiiji po žalbama na javne nabavke

Iako ima najveći broj članova, Ured za razmatranje žalbi u izvještaju za 2017. godinu navela je da im nedostaje radnika, te da sve službe poslove obavljaju sa smanjenim kapacitetima.
Gospodarstvo / Novac | 27. 06. 2018. u 08:09 Bljesak.info
Kopirati

Bosna i Hercegovina rekorder je u regiji kada su u pitanju žalbe na postupke javnih nabavki, koji vrlo često traju i duže od godinu, ali i po broju članova komisije koji to rješavaju.

Ured za razmatranje žalbi ima ukupno 17 članova u tri filijale, dok recimo Srbija, koja ima približan broj žalbi, ima devet članova komisije, isto kao i Hrvatska, dok u Crnoj Gori po žalbama na tendere odlučuje sedam članova.

Kada je u pitanju broj žalbi, prema dostupnim izvještajima BiH je rekorder sa 2.901 žalbom u tijeku prošle godine, a odmah iza nje je Srbija sa 2.728 odluka.

U Srbiji posljednji dostupan izvještaj je onaj za 2015. godinu, dok je u Hrvatskoj i Crnoj Gori onaj za 2016, kada su u radu imali 1.285, odnosno 1.310 žalbi na postupke javnih nabavki, pišu Nezavisne.com

Iako ima najveći broj članova, Ured za razmatranje žalbi u izvještaju za 2017. godinu navela je da im nedostaje radnika, te da sve službe poslove obavljaju sa smanjenim kapacitetima.

"S obzirom na to da je najveći problem za izvršavanje zadataka nedovoljna kadrovska popunjenost ovog organa, neophodno je popunjavanje radnih mjesta, ali sredstva koja su dodijeljena projekcijom proračuna za 2018. godinu nisu dovoljna za uspostavljanje adekvatne organizacijske strukture", navodi se u izvještaju o radu Ureda za razmatranje žalbi za 2017. godinu, a koji će se naći na predstojećoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Prošle godine Ured za razmatranje žalbi, imala je budžet od 2,2 milijuna KM, od čega je na plaće otišlo 1.578.940 KM, a na materijalne troškove malo manje od 500.000 KM. Ukupni prihodi ovog ureda bili su 1.390.5545 KM, od čega se na naknade za pokretanje žalbenog postupka odnosi 1,2 milijuna KM.
Prema ocjeni mnogih, žalbe na javne nabavke najveći su problem s obzirom na to da se pojedine nabavke godinama odugovlače, a sustav žalbe vrlo često zloupotrebljava. U proteklom vremenu brojni su primjeri zloupotreba žalbe, a najdrastičniji možda kada su u pitanju putovnice ili nabavka opreme za digitalizaciju, jer su ti postupci trajali duže od godinu dana.

"Ured za razmatranje žalbi uglavnom poštuje rokove u kojima odlučuje i točno je da imamo najveći broj članova, međutim najveći problem je u tome što mi imamo filijale, a onda svaka filijala ima svog izvjestitelja koji ima svoja tumačenja. Praktično po istim stvarima imamo različita rješenja, što stvara pravnu nesigurnost i jedna komisija zauzme jedan stav, a druga drugi i onda ne znate što je ispravno", rekao je Igor Vukajlović iz Udruženja građana "Tender".

Kada su u pitanju zloupotrebe, Vukajlović kaže da postoje slučajevi gdje neki aktualni dobavljač koji već radi s nekom institucijom i poduzećem namjerno produžava postupak javne nabavke jer je njemu u interesu da što duže ta institucija ili javno poduzeće ne izabere novog dobavljača.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kopirati