Koriste manje od 15 posto

BiH ne koristi bespovratni EU novac

BiH koristi manje od 15 posto raspoloživih sredstava iz EU fondova
Gospodarstvo / Novac | 22. 01. 2019. u 14:29 Fena
BiH koristi manje od 15 posto raspoloživih sredstava iz EU fondova

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina, kada se radi o povlačenju bespovratnih sredstava iz EU fondova, sudjeluje ispod 15 posto u odnosu na raspoloživu koncentraciju novca u tom segmentu, upozorili su sudionici radionice o temi ''Povlačenje bespovratnih sredstava iz EU fondova'' koju je danas u Sarajevu organizirala Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine (VTKBiH).

Dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine (VTKBiH) Vjekoslav Vuković istaknuo je kako organiziranje radionice korespondira s potrebom bh. gospodarstva da na najbolji način iskoristiti mogućnosti u kontekstu apliciranja za povlačenje sredstava iz EU fondova, uključujući tehnička rješenja i neophodna znanja u vezi s pisanjem konkretnih projekata.  

S obzirom na nizak nivo iskorištenosti tih sredstava, podcrtava značaj edukacije i upoznavanja zainteresiranih subjekata o projektima, svrsi i vještinama povlačenja spomenutih sredstava, a sve u svrhu najoptimalnije iskorištenosti resursa i razvojnih potencijala.

Vuković u tom pogledu podsjeća na aktualne projekte - Kozme i Horizon 2020, koji se odnose na povećanje izvoznog kapaciteta bh. poduzeća, odnosno inovativnost i nove start-up firme.       

Gost-predavač dr. Mirko Pešić, specijalist za izradu i provedbu EU projekata, novinarima je kazao kako gospodarstvenici u BiH do sredstava mogu doći putem konkretnih programa, uz uvjet da su 'uredni' kada je riječ o ispunjavanju poreznih i drugih obaveza te spremni da ulažu u širenje poslovanja i dodatno zapošljavanje.

Dodao je kako prioritet imaju proizvodne i slične djelatnosti, naglašavajući da se iz spomenutih sredstava financira sve što je u službi obavljanja određene djelatnosti, uz opasku da postupak traje malo sporije, budući da to podrazumijeva provedbu cjelokupne procedure, od prijave i evaluacije do odluke nadležne komisije za odobravanje bespovratnih sredstava.

''To traje. Treba malo strpljenja, ali se isplati'', zaključio je Pešić, navodeći kako se procedura u vezi s dobivanjem bespovratnih sredstava mora ispoštovati do najsitnijeg detalja, te da se sve relevantne informacije nalaze na stranicama Europske komisije.

Direktor Agroneretve d.o.o. Mostar Dragi Žujo i jedan od sudionika radionice izrazio je očekivanje da će nakon informiranja o tehničkim i drugim detaljima u vezi s EU fondovima, njihova sredstva postati dostupna, te rezultirati konkretnim projektima i njihovom efikasnom realizacijom.

''Nadamo se konkretnim projektima kako bi mi iz realnog sektora krenuli progresivno u proizvodnju i izvoz vlastitih proizvoda'', poručio je Žujo, izražavajući očekivanje da će u tekućoj godini biti moguće dobiti sredstva za dva projekta - razvoj pčelarstva i alternativne energije (solarne panele).

Kako je rečeno, cilj radionice koja će u sličnom formatu biti organizirana i u drugim gradovima BiH,  jeste razvoj kompetencija i vještina u sklopu programa EU, a namijenjena je predstavnicima/djelatnicima poduzeća, organizacija za podršku biznisu, agencija za podršku inovativnosti, udruženja poduzetnika i drugih organizacija zainteresiranih za razvoj poduzetništva.    

Radionica u sklopu koje su prezentirani metode i alati uspješnog privlačenja bespovratnih sredstava iz EU fondova, organizirana je u suradnji s firmom IMPES CONSULTING iz Čepina, R. Hrvatska.

Kopirati
Drag cursor here to close