Upozorenje iz EU

Zabrinuta opozicija: BiH bi mogla ostati bez 1,5 milijardi eura

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da EU ponovo pokušava da financijskim pritiskom natjera aktuelnu bh. vlast da radi svoj posao.
Gospodarstvo / Novac | 24. 11. 2021. u 15:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici bh. opozicijskih stranaka izrazili su zabrinutost nakon sastanka s komesarom EU za susjedske odnose i proširenje Olivérom Várhelyijem, koji im je rekao da bi BiH mogla ostati bez 1,5 milijardi eura.

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH Nermin Nikšić izjavio je da EU ponovo pokušava da financijskim pritiskom natjera aktuelnu bh. vlast da radi svoj posao.

''Tih 1,5 milijardi eura će biti izgubljeno ako do kraja godine ne bude riješeno pitanje Koridora Vc, ali ni u EU nisu baš optimisti da će bh. vlast profunkcionirati'', rekao je Nikšić.

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mirko Šarović naveo je da je rekao Várhelyiju da ne može očekivati od ove vlasti da riješi krizu i da će vrijeme do izbora nažalost biti izgubljeno.

Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić istaknuo je da razumije strategiju da prvo budu harmonizirani bošnjačko-hrvatski odnosi pa onda odnosi među entitetima, ali da je prethodno neophodno zaustaviti destrukciju Milorada Dodika.

Predsjednik Naše stranke Edin Forto pojasnio je da je kazao Várhelyiju da EU ne smije nuditi rješenja koja ne bi prošla u njihovim zemljama, te da predstavnike vlasti u BiH moraju prestati tretirati kao kredibilne partnere jer se, kako je rekao, oni boje zatvora ako se u BiH uspostavi pravna država.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović ocijenio je da su tri vladajuće stranke antieuropske i prokoruptivne, a da je glavni preduvjet za vraćanje BiH u normalne okvire prevladavanje nametnutog Inzkovog zakona.

Zamjenik predsjednika Naroda i pravde Kemal Ademović poručio je da su opozicijski lideri bili jedinstveni u stavu da su prioriteti borba protiv korupcije i ispunjavanje prioriteta za dobivanje kandidatskog statusa za članstvo u EU. 

Várhelyi poručio liderima da se posvete zaživljavanju europske agende

Komesar Europske unije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi danas je nakon sastanaka sa bh. dužnosnicima izjavio da je njegova poruka domaćim liderima da se posvete političkom dijalogu i zaživljavanju europske agende u BiH.

''Tek tada ova zemlja može u cijelosti ostvarivati sve pogodnosti koje dolaze iz programa i fondova Europske unije uključujući evropski investicioni paket koji je temeljni paket pomoći EU s ciljem unapređenja ekonomije i podrške u popravku od pandemije Covid 19'', rekao je Várhelyi.

Kaže da je BiH važna korisnica ovog programa i plana i njegova realizacija bi omogućila realizaciju onih ključnih projekata, koji su prethodni usuglašeni s domaćim vlastima.

''Međutim ta realizacija zahtijeva sa svoje strane hitno djelovanje i hitno poduzimanje radnji. Neki od primjera projekata su u oblasti transporta koridor Vc, koji ne podrazumijeva samo autoput već i željeznički saobraćaj. Zatim deminirane rijeke Save, osiguranje putne konekcije na relaciji Sarajevo - Podgorica, gasna interkonekcija između BiH i Hrvatske. Generalno cijeli ovaj plan predstavlja značajnu šansu za BiH da u cijelosti tranformira svoj postojeći model gospodarstva i da napravi iskorak u smislu zelene i digitalne transformacije odnosno da ide dalje u pravcu postepenog smanjenja ovisnosti o uglju kao sirovini'', istakao je Várhelyi.

Također, podvukao je da bi se u cijelosti uživale sve pogodnosti koje dolaze kroz navedenu vrstu pomoći potrebno je imati hitne mjere i aktivnosti koje bi se poduzimale, a kako bi se osigurala prava pomoć uključujući i u kontekstu oporavka nakon pandemije.

''Potrebno je da imamo funkcionalne institucije na nivou BiH. Još uvijek se čeka na odluke, koje će osigurati realizaciju značajnih investicija. U suprotnom prijeti opasnost da ove infrastrukturne investicije budu izgubljena šansa. Govorimo o gotovo 1,5 milijardi eura infrastrukturnih ulaganja ili 90 milijuna eura koje još ostaju za realizaciju u okviru IPA-e za 2022. godinu. Bez ovih hitnih odluka prijeti opasnost za BiH da ne bude u narednoj godini sudionica i brojnih drugih programa kao što su programi Kreativna Europa i Horizont 2020'', naglasio je Várhelyi.

Političkim liderima prenio je poruku da sa svoje strane iskoriste postojeću ponudu Europske unije u smislu jedne i političke i financijske podrške koja se pruža BiH, koja će omogućiti njen oporavak.

''Zato je potrebno imati jedan konstruktivan dijalog i volju svih strana i aktera. Bilo kakav bojkot i blokade sa bilo koje strane su apsolutne neprihvatljive i ne idu nikome u prilog. Od svih političkih lidera očekujemo da vrate pažnju na provedbu reformi'', poručio je Várhelyi, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Kopirati
Drag cursor here to close