Zakon o javnim nabavkama

BiH: Godišnje se potroši više od tri milijuna i nitko ne odgovara

Iako je pripremljen Nacrt izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama, koji prati direktive Europske unije, svoje mjesto u proceduri još nije našao.
Gospodarstvo / Novac | 12. 12. 2019. u 08:55 Bljesak.info
Svake godine u BiH troši se više od tri milijarde maraka kroz javne nabavke

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svake godine u Bosni i Hercegovini troši se više od tri milijarde maraka kroz javne nabavke. Za kršenja ovog zakona nitko nije odgovarao. 

Iako je pripremljen Nacrt izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama, koji prati direktive Europske unije, svoje mjesto u proceduri još nije našao.

Proslava od 300 000 KM

Za proslavu preuzimanja zračnog prostora BiH, uz delicije, vatromet, glazbeno-scenski program u prostoru ljetnikovca Radobolja, proveden je postupak javne nabavke pozivom tri ponuđača. Procijenjena vrijednost javne nabavke iznosila je 300 tisuća KM, a ponuda najpovoljnijeg ponuđača iznosila je 299.350. Sve to nanovo aktualizira priču o transparentnosti procesa javnih nabavki u BiH, prenosi BHRT.

''U najmanju ruku nemoralno, ima tu i da onaj tko je pripremao strategiju da dobije tu posao tu proslavu, što je za mene koji nepravilnost koju će netko morati da ispita, a s obzirom da u URŽ-u imamo ljude koji su priznali da su uzeli mito od 40 tisuća maraka i da i dan danas tamo sjede, mislim da je bespredmetno da pričamo o bilo kakvom sankcionisanu'', govori Eldin Karić, izvršni direktor CRMA i urednik “Žurnala”.

Na godišnjoj razini milijuni maraka troše se kroz javne nabavke.

''Javne nabavke u BiH godišnje iznose oko tri milijarde KM, što je skoro 10 posto GDP-a ukupnog gospodarstva BiH… Korupcija i sukob interesa su prijetnja, odnosno ranjive točke u procesu javnih nabavki bilo gdje u svijetu, tako da pojedinci, koji imaju političke konekcije, namjeravaju, odnosno pokušavaju da javna sredstva usmjere k osobnom bogaćenju'', govori Erik Nelson, veleposlanik SAD-a u BiH

Prijedlog izmjena Zakona o javnim nabavkama, koji je još na čekanju donosi određena poboljšanja u smislu usklađivanja s prijedlozima Europske unije, te povećanja transparentnosti samih procedura. Upućeni tvrde da donosi i veće sankcije kako i za ugovorne organe tako i ponuđače.

''U Europskoj uniji postoji skup zakonskih propisa o sustavu javnih nabavki i svaka država članica se pridržava tih pravila i tih zakona i zbog toga je i potrebno uspostaviti zakonski okvir za ovaj sustav'', objašnjava Kaldun Sino, zamjenik šefa Izaslanstva EU u BiH.

Brojni apsurdi

''Zakon definira jasno podnošenje prekršajne ili kaznene prijave protiv odgovornih osoba, i to je nadležnost Agencija, kaznen odlazi u nadležnost Tužiteljstva'', objašnjava Đenan Salčin iz Agencije za javne nabavke BiH.

Primjeri iz prakse, tvrde u TI BiH, govore u prilog o brojnim apsurdima, kao što je taj da građani kao zainteresirane strane nemaju mogućnost uvida u dokumentaciju u realnom vremenu.

''To će sada biti popravljanje, imate situaciju da se degradiraju mala i srednja poduzeća i mali ponuđači dok se istovremeno društveno odgovornim proglašavaju firme kojima se praktično namještaju natječaji koji u konačnici koštaju pet puta više nego realno'', objašnjava Aleksandra Martinović, “Transparency International BiH”.

Potrebno je, prije svega, kaže Martinović, potaknuti političku volju za usvajanje izmjena i dopuna zakona o javnim nabavkama, koji već godinu i pol nije našao svoje mjesto u proceduri.

Kopirati
Drag cursor here to close