Članstvo u WTO

Opet povijesni dan za BiH  

Izaslanstvo WTO ocijenilo je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO.
Gospodarstvo / Novac | 23. 01. 2018. u 11:36 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina uskoro bi trebala postati punopravna članica Svjetske trgovačke organizacije (WTO), zaključeno je nakon sastanka ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića i izaslanstva WTO-a predvođenog veleposlanikom u Misiji Bugarske pri WTO u Ženevi i predsjedateljem WTO Radne grupe za BiH Atanasom Paparizovim.

''Ovo bi mogao biti povijesni čin za BiH'', ocjenjeno je u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, i to nakon što su otklonjene ključne prepreke te su u fazi posljednji koraci za pristupanje WTO-u, a tijekom sljedećeg mjeseca uslijedit će završni pregovori s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom.

''Ukrajini i Brazilu već smo dali finalnu ponudu i tu više ne vidimo nikakve prepreke. Kada je Rusija u pitanju, ovih dana ćemo u proceduru uputiti pripremljenu Odluku o kvaliteti tečnih naftnih goriva, i o tome ih obavijestiti što bi u ovom trenutku bilo dovoljno'', istaknuo je Šarović.

Izrazio je očekivanje kako će dobiti pozitivno mišljenje entiteta na Odluku kako bi ona vrlo brzo mogla biti razmatrana i usvojena na sjednici Vijeća ministara BiH, priopćeno je danas iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izaslanstvo WTO ocijenilo je da je BiH u zadnje vrijeme napravila veliki progres u pregovorima i ispunjavanju uvjeta za članstvo u WTO.

''Posvećenost ministra Šarovića ovom procesu dovela je do toga da sada možemo govoriti o tome da je pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma blizu i s te strane BiH će imati našu punu podršku'', rekao je veleposlanik Paparizov.

Sastanci Radne grupe u Ženevi bit će održani u veljači i svibnju, a Paparizov je izrazio optimizam kako će konačna odluka o punopravnom članstvu BiH u WTO biti donesena krajem srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close