Vijeće ministara BiH

Koliko novca BiH izdvaja za cijepljenje i borbu protiv COVID-a

Jednoglasno utvrđen nacrt proračuna, osigurana sredstva za borbu protiv COVID-19
Gospodarstvo / Novac | 25. 03. 2021. u 14:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara BiH jednoglasno je utvrdio Nacrt zakona o Proračunu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2021. godinu, koji će Ministarstvo financija i trezora dostaviti Predsjedništvu BiH, nadležnom za njegovo predlaganje.

Proračunom je osigurano 21.684.000 KM za borbu protiv pandemije uzrokovane virusom korona, a Vijeće ministara BiH će posebnim odlukama propisati korisnike, namjenu, iznos i način korištenja ovih sredstava.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u 2021. godini iznose 1.027.100.000 KM, što je povećanje za 3% u odnosu na budžet iz prethodne godine, dok servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine iznosi 843.905.504 KM i veće je za 5% u odnosu na Budžet institucija BiH za 2020. godinu. Plate zaposlenih u institucijama BiH ostaju na nivou iz prethodne godine.

Prihodi od direktnih poreza iznose 780.000.000 KM, i na nivou su iz 2020. godine.  

Tako ukupni rashodi institucija Bosne i Hercegovine i servisiranje vanjskog duga Bosne i Hercegovine u Nacrtu proračuna za 2021. godinu iznose 1.871.005.504 KM i u odnosu na 2020. godinu veći su za 4%, odnosno 67.452.574 KM.

Više od 13,7 milijuna eura EU za nabavku cjepiva u BiH

Na sjednici je utvrđen Prijedlog za zaključivanje Ugovora o grantu s aneksima I - VII između Europske unije, koju zastupa Europska komisija, i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, koji će biti dostavljen Predsjedništvu BiH.

Cilj Ugovora je dodjeljivanje bespovratnih financijskih sredstava BiH za provođenje akcija pod nazivom „EU za zdravlje – Doprinos raspoloživosti i pristupu cjepivima protiv Kovida-19“.
Riječ je o grantu Europske unije u iznosu 13.775.280 eura, a period implementacije je 18 mjeseci.
Do 85% ovih sredstava koristit će se isključivo za nabavku lijekova - vakcina protiv Kovida-19 od zemalja članica Europske unije, a preostalih 15% za nabavku medicinske opreme i potrošnog materijala, te druge troškove.

Očekuje se da bi do kraja travnja ove godine prve vakcine iz ovog programa mogle stići u BiH.
Ranije je Ministarstvo civilnih poslova određeno je kao nadležna institucija BiH za potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavke cjepiva, cijepnog materijala i opreme protiv Kovida-19, zaraznog oboljenja u okviru „EU for Health“ mehanizma, a ministarka civilnih poslova da u ime BiH izvrši potpisivanje direktnih sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava.

Potvrđen interes BiH za donaciju NR Kine za 50.000 cjepiva

Vijeće ministara BiH će uputiti obavijest Veleposlanstvu NR Kine u BiH, kojom Bosna i Hercegovina zvanično potvrđuje interes za prihvat donacije od 50.000 doza Sinofarm cjepivo protiv Kovida-19, čime je prihvaćena diplomatska nota Veleposlanstva Narodne Republike Kine u Sarajevu od 24. ožujka 2021. godine.

Ministarstvo vanjskih poslova BiH zaduženo je da Veleposlanstvu Narodne Republike Kine u Bosni i Hercegovini, bez odlaganja, uputi službeni zahtjev BiH za ponuđenu donaciju od 50.000 doza Sinofarm cjepiva protiv Kovida-19, nakon čega će se provesti relevantna zakonska procedura u svrhu realizacije donacije u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova će biti nadležno za implementaciju ove donacije.

Prihvaćen amandman s GAVI-jem

Vijeće ministara BiH utvrdio je Prijedlog za zaključenje Amandmana na Ugovor o nabavci cjepiva – „Commitment agreement-committed purchase arrangement“ - između Vijeća ministara BiH i Globalne alijanse za vakcine (GAVI), s ciljem ubrzanja isporuke cjepiva za BiH, uz korekciju na sjednici.
Ovim amandmanom stvara se pretpostavka za prenos ranije uplaćenih sredstava doznačenih iz BiH na poseban podračuna GAVI-ja, isključivo s ciljem bržeg transfera sredstava na račun UNICEF-a za nabavku cjepiva.

Riječ je o tehničkim pitanja koja neće prouzrokovati potrebu za izdvajanje dodatnih financijskih sredstava iz proračuna institucija BiH, jer je novac ranije uplaćen.

Donacija Japana za efikasnije upravljanje migrantskom krizom u BIH

Na prijedlog Ministarstva sigurnosti utvrđen je Prijedlog sporazuma putem razmjena nota između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Japana o bespovratnoj japanskoj pomoći u iznosu od 500 milijuna japanskih jena.

Donacija u iznosu oko osam milijuna KM namijenjena je borbi protiv ilegalnih migracija i efikasnijem upravljanju migrantskom krizom u BiH.

Sredstva će biti utrošena za nabavke modernih sigurnosnih kamera kako bi se povećao nadzor granica, vozila s ugrađenim sigurnosnim kamerama za potrebe patrola, te kombija za siguran transport ilegalnih stranaca i osoblja organa za provođenje zakona.

Primaoci japanske donacije su: Ministarstvo sigurnosti BiH, Granična policija BiH, Služba za poslove sa strancima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Prijedlog sporazuma biće dostavljen Predsjedništvu BiH, a za bh. potpisnika predložena je ministarka vanjskih poslova.   

Kopirati
Drag cursor here to close