Izvještaj

Gubitnici u BiH: 548 javnih poduzeća dužno više od 8 milijardi KM

Prema izvještaju iz Međunarodnog monetarnog fonda BiH 548 javnih poduzeća sa područja cijele BiH duguju više od 8 milijardi KM
Gospodarstvo / Novac | 07. 11. 2019. u 13:42 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liberalni forum organizirao je skup "Budućnost javnih i državnih poduzeća" u hotelu Bosna. Stručnjaci iz ove oblasti razgovarali su o napretku ove situacije, ali i o problemima.

Prema izvještaju iz Međunarodnog monetarnog fonda BiH 548 javnih poduzeća sa područja cijele BiH duguju više od 8 milijardi KM, prenosi N1.

"U strukturi dugoročnih obaveza svakako dugoročni krediti, dok u strukturi kratkoročnih obaveza imamo značajno učešće poreznih obaveza i obaveza prema dobavljačima. Najviše obaveza nalaze se u poduzećima koja se bave transportom", kazala je Bobana Čegar, ekonomistica iz MMF-a.

Najveći gubitak, pak imaju Željeznice FBiH.

"Obaveze koje su nastale u prethodnim periodima je nemoguće vratiti, nemoguće je očekivati da Željeznice FBiH prave željeznički koridor 5C iz vlastitih sredstava dok se isti takav cestovni koridor pravi iz sredstava koje su odobrene putem akciza", izjavio je Emir Džafić, direktor poduzeća Željeznice FBiH.

Stručnjaci upozoravaju da se radi o nelojalnoj konkurenciji jer privatna poduzeća nemaju "privilegiju" biti toliko zadužena. Riješenje vide u radikalnoj reformi javnog sektora i postavljanju sposobnih menadžera na čela javnih kompanija.

"Državna poduzeća su pod nekom zaštitom jer ne plaćaju porez, a to je protivno svake logike. Ako se ne plaća porez, onda država nema proračun, stoga takva poduzeća trebaju ići u stečaj", naveo je Aziz Šunje, član Vijeća savjetnika Vlade FBiH.

FBiH ima jedinstven registar javnih poduzeća, no on godinama nije ažuriran. MMF u FBiH imao je problem da prikupi podatke o svim javnim poduzećima po kantonima, na nivou entiteta, ali i na razini lokalnih zajednica.

Kopirati
Drag cursor here to close