Tko čeka...

Biciklisti u Mostaru čekaju odgovor na dogovor iz 2012.

Gospodarstvo / Novac | 29. 09. 2017. u 12:47 Ma.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradska uprava izgradnju biciklističkog parka za djecu u užem dijelu Mostara podržava, no ne može realizirati jer nema Gradskog vijeća, ali Grad tvrdi kako im nije dostavljena nikakav konkreti prijedlog.

Inače, inicijativa za izgradnju takvog parka 2012. krenula je od Biciklističkog kluba Mostar koji to predložio na sastanku sa Zavodom prostorno uređenje koji su tada obećali pomoći u realizaciji toga. Pet godina kasnije mostarski mališani nisu, niti će uskoro dobiti taj park jer grad nema Gradsko vijeće.

Parka nema bez Gradskog vijeća

Predsjednik Biciklističkog kluba (BK) Mostar Toni Zorić ranije je za naš portal rekao kako je prijedlog bio da se park smjesti na prostoru nekadašnjeg otpada u Vihovćima, te da se ''na korištenje klubu dodjeli određeni prostor na kojem bi biciklisti uz financijsku pomoć privatne tvrtke NSoft izgradili biciklistički park''.

Iz Grada tvrde kako do danas nije dostavljen nikakav konkretan prijedlog za izgradnjom biciklističkog parka.

''Prostor na kojemu bi se isti izgradio treba predložiti, kroz prostorno-plansku dokumentaciju, Gradskom vijeću Grada Mostara, koje, na žalost u Gradu Mostaru nije formirano. Za izgradnju istog, kako navodite, bila je zainteresirana privatna tvrtka iz Mostara, ali nikada nisu poslali konkretan zahtjev s namjeravanim financiranjem'', rekla je Marina Deronjić za Bljesak.info iz Odjela za urbanizam i građenje Grada.

Ništa od studije biciklističkog prometa

Na tadašnjem sastanku se govorilo i o izradi studije razvoja biciklističkog prometa, ali istu i dalje Grad nema.

''Poznato mi je da se razgovaralo o izradi studije razvoja biciklističkog prometa, ali se, do sada, nije krenulo u dalje korake'', rekla je Deronjić, koja kako tvrdi, na sastanku 2012. godine nije sudjelovala.

Postojeća biciklistička staza koja se nalazi u Ulici kralja Tvrtka i dalje nije označena, tako da građani ali i rekreativci nemaju naznake što su to popločene crvene kockice.

''Sama staza kao staza je, da ne budem grub neću reći besmislena, staza je nedovršena. Na stazi nemamo niti jedan biciklistički znak, tako da pješaci, a vjerujem i mnogi biciklisti ne znaju o čemu je riječ. To su samo crvene kocke koje koriste pješaci, a biciklisti ih izbjegavaju zbog sudara i ozljeđivanja pješaka na njoj, te radije sebe izlažu opasnosti i koriste se prometnicom'' rekao je ranije Zorić za Bljesak.info.

Planirana je izgradnja novih staza

Deronjić dodaje kako je ''Grad Mostar, u sklopu rekonstrukcije nogostupa, počeo obilježavati biciklističke staze gdje to dopuštaju prostorne mogućnosti''.

''Na novim prometnicama, kroz izradu regulacijskih planova, planirane su i biciklističke staze, te će se kroz pojedine projekte izgradnje prometnica, izgraditi i biciklističke staze'', rekla je Deronjić.

Na pitanje kolika je ukupna dužina biciklističkih staza u gradu i prigradskim naseljima, te koje su to točne lokacije gdje se nalaze staze nismo dobili odgovor iz Odjela za urbanizam i građenje Grada.

Kopirati
Drag cursor here to close