Dug UNO-a

Bevanda o presudi u korist RS-a: Ne smije se ugroziti rad UNO BiH

Ranije su iz Pravobranilaštva RS-a potvrdili da su zatražili da se nastavi blokada računa UNO BiH, jer u proteklom periodu nije postignut dogovor, kako da RS naplati dug od UNO, a na osnovu presude Suda BiH.
Gospodarstvo / Novac | 05. 12. 2018. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Upravnog odbora Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UO UNO) BiH) odgođena je danas zbog nedostatka kvoruma.

Predsjedavajući UO UNO i ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda rekao je novinarima u Banjoj Luci da je na ovoj sjednici trebalo da se raspravlja o izvršenju presude Suda BiH u korist Republike Srpske, na osnovu koje UNO BiH treba isplatiti sa svojih računa oko 23 milijuna KM tom bh. entitetu.

Ranije su iz Pravobranilaštva RS-a potvrdili da su zatražili da se nastavi blokada računa UNO BiH, jer u proteklom periodu nije postignut dogovor, kako da RS naplati dug od UNO, a na osnovu presude Suda BiH.

''Zabrinjavajuće je da blokada direktno šteti UNO. Kao predsjedavajući UO UNO činim napor da se ne ugrozi rad najbolje institucije u državi'', rekao je Bevanda, navodeći da bi blokadom računa i ljudi koji rade u UNO ostali bez plaća.

Sud BiH donio je 7. maja 2015. godine presudu kojom je UNO obavezana da RS isplati 15 milijuna KM plus zatezne kamate zbog nezakonite raspodjele prihoda od indirektnih poreza za 2009. i 2010. godinu, a nakon blokade naplatila je pet milijuna KM.

Bevanda je danas rekao da je zadužio UNO i sve druge strane da provjere da li je ponovo reagirao Sud BiH.

Načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u UNO BiH Ratko Kovačević jučer je za Fenu istakao je da su prije 15 dana poslali zahtjev Sudu, kojim traže produženje rješenja o zaustavljanju prinudne naplate, kojom RS traži nadoknadu prihoda prikupljenih od PDV-a za 2009. i 2010. godinu na njenu štetu.

Podsjetio je da je, nakon ranije žalbe UNO, Sud BiH naložio da se obustavi izvršni postupak, jer je ugrožavao funkcioniranje te financijske institucije.

UO UNO je danas trebalo da raspravlja o raspodjeli prihoda iz prethodnih godina i prijedlozima konačnih poravnanja među entitetima.

Na dnevnom redu, između ostalog, je trebalo da bude i prednacrt zakona o porezu na dodatnu vrijednost.

Kopirati
Drag cursor here to close