O svemu na proljeće

Bevanda: Milijarda od MMF-a potrebna entitetima

Dogovor s MMF-om još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa
Gospodarstvo / Novac | 24. 12. 2020. u 08:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dogovor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa.

Jasno je to poručeno iz MMF-a nakon što je njihov tim stručnjaka, pod vodstvom Martina Petrija, šefa Misije za BiH, obavio online pregovore s bh. dužnosnicima u proteklih mjesec.

Nema prijenosa

U prijevodu, od novog kredita, teškog 1,5 milijardi KM, nema ništa i novi pregovori bit će nastavljeni tek na proljeće. No, upitno je hoće li do dogovora i doći s obzirom na to da RS ne želi bilo kakav prijenos nadležnosti.

Vjekoslav Bevanda, ministar financija i trezora BiH i član Fiskalnog vijeća, koji je bio upoznat s pregovorima, rekao je jučer za „Avaz“ da je ''pitanje novog aranžmana s MMF-om najmanji problem za vlasti na razini BiH jer niti jedna marka iz ovih kredita se ne koristi za proračun institucija BiH, nego ta sredstva idu entitetima“.

''Kako sredstva iz aranžmana s MMF-om ne idu u proračun BiH, tako nema nikakvih negativnih posljedica po financijsku stabilnost BiH ukoliko se taj aranžman ne postigne'', govori Bevanda.

Predstavnici entiteta

No, pojasnio je da svaki aranžman s MMF-om podrazumijeva i određeni set reformi, od kojih neke predstavljaju i obveze za institucije na razini BiH, koje se moraju i provesti nakon potpisivanja Pisma namjere i prihvaćanja strukturalnih odrednica i prethodnih mjera.

''Tijekom pregovora izrazio sam spremnost da BiH prihvati aranžman s MMF-om, ali predstavnici entiteta su ti koji, sukladno svojim ustavnim nadležnostima, odlučuju što je za njih prihvatljivo, a što ne i zato ne komentiram ničije odluke ni postupke u Fiskalnom vijeću BiH'', kaže Bevanda.

Spreman na kompromis

''Što se tiče Ministarstva financija i trezora BiH i mene osobno, uvijek sam spreman na kompromis koji počiva na Ustavu i zakonima, ali treba znati da sam samo jedan od šest članova Fiskalnog vijeća i da imam jasan djelokrug svoga rada sukladno zakonskim nadležnostima'' ističe Bevanda za Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close