Puna šaka brade!

Bevanda: Javni dug smanjen za blizu 750 milijuna KM

Očekuje da će entiteski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 milijuna KM od cestarima koji su akomulirani na posebnom računu.
Gospodarstvo / Novac | 15. 04. 2018. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar financija i trezora u Vijeću ministara Vjekoslav Bevanda izjavio je Srni da je ovaj mandat obilježen političkim turbulencijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije.

Vijeće ministara bi trebalo sutra, nakon sjednice, sumirati rezultate rada, a ministar financija i trezora kaže da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za skoro 750 milijuna KM, da je vraćeno 125 milijuna dolara od klirnškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entiteski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 milijuna KM od cestarima koji su akomulirani na posebnom računu.

Sljedećeg tjedna očekuje se da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a Bevanda kaže da će Ministarstvo ispoštovati bilo koju odluku parlamenta, uvažavajući i potrebe vojnika i ostalih službenika, iako je to zahtjevan posao.

Bevanda tvrdi da je Ministarstvo financija i trezora BiH u ovom mandatu postiglo svoj osnovni cilj, a to je usvajanje i izvršenje proračuna u skladu sa zakonom i potrebama institucija kako bi one neometano funkcionirale.

"Uz nastojanje da ne podliježemo političkim pritiscima i politizaciji, uradili smo posao koji nisu mogli mnogi prije nas, a to je povrat sredstava iz klirinškog duga u iznosu 125 milijuna dolara. Ovaj novac operativan je od prošle godine i na raspolaganju je entitskim vladama za njihove potrebe, dok smo na razini BiH ova sredstva planirali za smještaj institucija i izgradnju graničnog prelaza Bratunac - Ljubovija", istaknuo je Bevanda u razgovoru za Srnu.

Smatra da je ovaj mandat obilježilo usvajanje seta zakona o trošarinama nakon više pokušaja, gdje je ključnu ulogu imao i Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje (UO UNO) kojim predsjedava, a nakon toga je odblokirano skoro 600 milijuna eura za cestovnu infrastrukturu.

"Čim su zakoni objavljeni u 'Službenom glasniku BiH' počela je implementacija već ispregovaranih kredita, nastavak kreditnih aranžmana kao i ugovaranje novih, pa smo vrlo brzo potpisali ugovore s EBRD-om i EIB-om koje su pratili milijunski grantovi EU", rekao je Bevanda uz podsjećanje da je najviše sredstava iz ovih aranžmana planirano za izgradnju mosta na graničnom prelazu u Gradišci i nastavak radova na dionici autoceste Banjaluka - Doboj.

Kaže da trenutno na jedinstvenom računu od cestarina ima 64 miliuna KM koji su namijenjeni za izgradnju autocesta i cesta.

"Nažalost, ovaj novac još nije rapoređen i očekujem da će se postići suglasnost među entitetima ovih dana, do sljedeće sjednice UO UNO kako bismo riješili i taj problem i sredstva prebacili preduzećima koja vode poslove izgradnje, 'Autocestama FBIH' i 'Autoputevima Republike Srpske'", ističe Bevanda.

Dodaje da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže Odjel za javni dug Ministarstva financija i trezora BiH, javni dug smanjen za skoro 750 milijunaKM u odnosu na prošlu godinu.

"Javni dug BiH na dan 31.  prosinac 2017. godine iznosi 11.353,62 milijardi KM, od čega se na vanjski dug odnosi 7.851,99 milijardi KM ili 69,16 posto, a na unutarnji 3.501,63 milijardi KM ili 30,84 posto. U odnosu na 31. prosinac 2016. godine javni dug smanjen je za 744,59 milijuna KM ili 6,15 posto, s tim da se vanjski dug smanjio za 695,60 milijuna KM ili 8,14 posto, a unutarnji dug za 48,99 milijuna KM ili 1,38 posto", objasnio je Bevanda.

Kopirati
Drag cursor here to close