Što nas čeka?

BDP u BiH past će i do 10 posto

Prema nekim analizama koje dolaze od njemačkih ekonomista, jedan od scenarija je da ove godine BDP u Njemačkoj padne 4,5 posto, a već iduće godine dođe do rasta od jedan posto.
Gospodarstvo / Novac | 02. 04. 2020. u 08:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je još rano govoriti o procjenama pada BDP-a, gotovo je sigurno da će taj pad kada je riječ o BiH biti veći od pet posto, a prema predviđanjima pojedinih ekonomista, moguće čak i duplo više, pišu Nezavisne novine.

U suštini, sve ovisi o tome koliko će trajati kriza izazvana virusom korona, točnije restriktivne mjere koje ograničavaju rad, a predviđanja europskih ekonomista i pojedinih centralnih banaka iz EU su da će pad BDP-a iznositi od pet pa do čak 20 posto.

Tko će platiti 3,3 milijarde?

Ako uzmemo u obzir da BDP u BiH iznosi oko 33 milijarde KM, pad od 10 posto u suštini bi značio da će netko "morati da plati oko 3,3 milijarde KM".

Pad BDP-a podrazumijeva da ljudi manje troše, poduzeća manje proizvode i trebaju manje radnika, a u tom slučaju raste nezaposlenost, padaju zarade i investicije, a samim tim i porezni prihodi države, zbog čega postaje sve teže osigurati njezine funkcije.

"Ugledni časopis 'Ekonomist' je predvidio pad svjetskog gospodarstva u 2020. godini od 2,2 posto. Isti časopis je predvidio pad Njemačke od 5,6 posto, Italije sedam posto, Turske tri posto, itd. Ukoliko će naši vanjskotrgovinski partneri zabilježiti pad poput Italije i Njemačke, za koje imamo procjene da iznose oko sedam posto, najmanje što možemo očekivati je sličan pad ekonomske aktivnosti", rekao je Saša Stevanović, ekonomista.

Ono što raduje

Ilustracije radi, u vrijeme ekonomske krize 2008. godine BDP BiH u 2009. godini pao je za malo više od tri posto, tako da se može očekivati da bi negativni efekti pandemije mogli biti mnogo veći nego tada, ali ono što može da raduje jeste da gotovo svi u svijetu predviđaju daleko brži oporavak nego što je to bilo 2008. godine, pišu Nezavisne novine.

Primjera radi, prema nekim analizama koje dolaze od njemačkih ekonomista, jedan od scenarija je da ove godine BDP u Njemačkoj padne 4,5 posto, a već iduće godine dođe do rasta od jedan posto.

Međutim, postoje i predviđanja koja govore da bi gospodarstvo ove godine mogla pasti 5,4 posto, a već sljedeće porasti za 4,9 posto.

Problem BiH

"Problem BiH je što se slabo i jako sporo oporavlja, za razliku od zemalja Zapada. Procjene su da će već iduće godine doći do oporavka, a u tom slučaju BiH oporavak može očekivati tek 2022. godine", rekao je Admir Čavalić, ekonomista.

Dodao je kako će BDP BiH u ovoj godini prema njegovim procjenama pasti za 10, a možda i više posto, ali da je teško govoriti pošto se ne zna do kada bi ova kriza izazvana virusom korona mogla trajati.

"Nama je u principu svaki dan bitan. Postoji nekoliko scenarija za Bosnu i Hercegovinu i kreću se isto kao i u drugim zemljama, a to je od pet do 20 posto pada. Koliki će biti ovisi o globalnim kretanjima, ali i mjera vlada", rekao je Čavalić.

Pad broja zaposlenih

Jedan od indikatora koliko bi BDP mogao pasti u BiH je i procjena slovenske centralne banke, koja je izašla s procjenom da bi BDP te zemlje mogao pasti između šest i 16 posto.

Na tržištu rada, prema procjenama te banke, pad broja zaposlenih bit će između 1,8 i 4,7 posto.

Vlada Slovenije već je izašla s planom pomoći od tri milijarde eura koji čeka na parlament, a prema mišljenju njihovih ekonomista, od toga će dosta zavisiti i ukupan pad BDP-a. 

Kopirati
Drag cursor here to close