najava teške godine?

Azijske burze oštro pale, ulagače zabrinule brojke iz Kine

Na azijskim su burzama u srijedu, prvog dana trgovanja u novoj godini, cijene dionica oštro pale
Gospodarstvo / Novac | 02. 01. 2019. u 10:45 Novac.hr

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Ilustracija / Stižu naznake usporavanja rasta

Na azijskim su burzama u srijedu, prvog dana trgovanja u novoj godini, cijene dionica oštro pale, što je posljedica slabih pokazatelja iz kineskog, ali i drugih azijskih gospodarstava.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 1,5 posto, nakon što je u prošloj godini potonuo 16 posto.

Pritom su u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu burzovni indeksi oko 7,00 sati bili na gubitku između 1,1 i 2,3 posto.

U Singapuru su cijene dionica porasle, dok se na Tokijskoj burzi zbog praznika ne radi.

Pad azijskih burzi posljedica je izvješća tvrtke Markit, prema kojemu je PMI indeks proizvodne aktivnosti u Kini u prosincu pao na 49,7 bodova, s 50,2 boda u studenome, što je prvi pad tog indeksa u posljednjih 19 mjeseci.

To je posljednji u nizu podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, što je posljedica trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine, ali i slabljenja domaće te inozemne potražnje.

I iz drugih azijskih gospodarstava stižu naznake usporavanja rasta.

''Čini se sve jasnije da se priča o sinkroniziranom rastu gospodarstava u svijetu, koja je dosad poticala rizičnije investicije, bliži svome kraju'', pišu analitičari OCBC banke u osvrtu na situaciju na tržištima.

Pale cijene nafte

Cijene su nafte jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela oslabila 40-ak centi, na 44,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 58 centi, na 53,22 dolara.

Time je nastavljen silazni trend cijena nafte, koje su lani pale po prvi put od 2015. godine. U prošloj je godini cijena barela na londonskom tržištu potonula 19,5, a na američkom gotovo 25 posto.

Zlato je pak dostiglo cijenu od 1286 dolara po unci, što je najviše u zadnjih šest mjeseci i još jedan signal da ulagači napuštaju dionička tržišta i naginju ka sigurnijim utočištima.

Kopirati
Drag cursor here to close