Smanjenje naknada

Arnautov zakon već uštedio 4 milijuna KM u proračunu BiH

Ovaj zakon je kako navodi, doveo do pravednije raspodjele naknada za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima na raziniBosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Novac | 24. 02. 2020. u 15:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u Zastupničkom domu PS BiH Damir Arnaut

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Damir Arnaut pozdravlja informaciju Ministarstva financija i trezora BiH, kojom su detaljno predočene ukupne i pojedinačne uštede ostvarene njegovim zakonom o smanjenju naknada za rad u komisijama nakon 2015. godine kada je taj zakon usvojen. 

Kako je iz tabele jasno vidljivo, prosječne uštede nakon stupanja na snagu ovog zakona iznose milijun KM godišnje. Zastupnik Arnaut smatra da je jednim svojim prijedlogom zakona, koji se sastoji od samo dva člana, već ishodio 4 milijuna KM ušteda po proračun Bosne i Hercegovine. 

Ovaj zakon je kako navodi, doveo do pravednije raspodjele naknada za rad u komisijama, odborima i drugim radnim tijelima na razini Bosne i Hercegovine. Naime, dok su pojedinačne naknade u 2015. godini (zadnjoj prije stupanja na snagu ovog zakona) dostizale i cifre od 38.400 KM (Ismet Suljendić), 30.675 KM (Mato Lučić), 24.960 KM (Zoran Tegeltija), 24.950 KM (Alija Aljović), 20.317 KM (Vjekoslav Bevanda), 18.720 KM (Jelka Miličević), 14.365 KM (Enes Obralija) i slično, ukupan iznos godišnjih naknada je ovim zakonom ograničen na 5.708 KM po osobi. Ovaj zakon je, stoga, rezultirao ne samo uštedama već i ukidanjem monopola na članstvo u brojnim komisijama od politički povezanih pojedinaca. 

Uzimajući u obzir ove konkretne i opsežne uštede, zastupnik Arnaut se nada da će dovoljan broj zastupnika na sjednici Zastupničkog doma PSBiH u srijedu podržati njegov zakon o smanjenju otpremnina, čime bi se ostvarile dodatne uštede po proračun Bosne i Hercegovine, sredstava preusmjerila u interesu građana, navodi se u priopćenju iz Kabineta ovog zastupnika u Zastupničkom domu PSBiH.

Kopirati
Drag cursor here to close