Pale dionice

Apple najavio manje prihode od očekivanih, krivi pad prodaje iPhonea

Ovo smanjenje procjena prodaje prvo je za Apple u više od 15 godina.
Gospodarstvo / Novac | 03. 01. 2019. u 11:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Apple je upozorio ulagače da će njegovi prihodi u posljednjem tromjesečju 2018. iznositi oko 84 milijarde dolara, manje nego što je procjenjivao, jer je potražnja za pametnim telefonima iPhone bila slabija od planirane, posebice u Kini.

Nakon tog upozorenja, u srijedu je u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice tog tehnološkog diva pala gotovo 8 posto.

Četvrto tromjesečje za Apple je uvijek bilo najbolje po prodaji zbog blagdanske potrošnje, a poslovodstvo te kompanije objavilo je u studenom prošle godine procjenu da bi prodaja u tom kvartalu mogla dosegnuti najmanje 89 milijardi dolara.

Nova procjena od 84 milijarde dolara značila bi da su prihodi pali za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2017. godine. Bio bi to prvi pad prihoda na godišnjoj razini od 2016. godine.

U pismu ulagačima izvršni direktor Applea Tim Cook poručio je da su prodajni problemi uglavnom vezani za slabost potražnje u Velikoj Kini, području koje uključuje i Hong Kong te Tajvan i čini gotovo 20 posto prihoda Applea.

“Premda smo očekivali određene izazove na ključnim tržištima u razvoju, nismo predvidjeli tako oštro usporavanje gospodarskog rasta, posebice u Velikoj Kini”, piše Cook.

Ovo smanjenje procjena prodaje prvo je za Apple u više od 15 godina. Već neko vrijeme prihodi Applea ne rastu onoliko snažno kao prethodnih godina, pa je cijena dionice Applea, donedavno najveće američke kompanija po tržišnoj vrijednosti, pod pritiskom.

Početkom listopada cijena dionice Applea na Wall Streetu dosegnula je rekordnih 233 dolara, pri čemu je tržišna vrijednost kompanije bila znatno iznad bilijun dolara. No, od tada je cijena dionice potonula više od 28 posto.

Kako je, pak, sinoć cijena dionice pala daljnjih gotovo 8 posto, tržišna vrijednost Applea zaronila je ispod 700 milijardi dolara. Stoga su se Amazon.com i Microsoft probili ispred Applea na vrh liste najvećih američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti.

Kopirati
Drag cursor here to close