Uhićenje

Aktivisti 'Pravde za Davida' traže po 1.000 KM

Ozren Perduv, jedan od članova neformalne grupe ''Pravda za Davida'', pojasnio je kako je do podnošenja apelacije došlo zbog toga što je deset članova ove grupe prije skoro dva mjeseca uhićeno.
Gospodarstvo / Novac | 04. 09. 2020. u 17:40 Bljesak.info | BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Aktivisti neformalne grupe “Pravda za Davida” su na simboličnom prosvjedu ispred Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavili apelaciju kojom traže da se, zbog uhićenja deset članova ove grupe prije skoro dva mjeseca, utvrdi povreda Ustava BiH i Europske konvencije o ljudskim pravima, te da se svaki apelant obešteti u iznosu od 1.000 KM.

Ozren Perduv, jedan od članova neformalne grupe ''Pravda za Davida'', pojasnio je kako je do podnošenja apelacije došlo zbog toga što je deset članova ove grupe prije skoro dva mjeseca uhićeno.
 
''Povodom obilježavanja druge godišnjice, prije gotovo dva mjeseca, mi smo na Trgu Krajine [Banja Luka] sedmog srpnja planirali održati pres-konferenciju. Bilo nas je svega troje, ali u tom trenutku kad smo počeli da govorimo, pojavio se veliki broj pripadnika policije, meni dao naredbu da prekinem sa javnim okupljanjem iako nikakvo javno okupljanje nije bilo u tijeku'', kazao je Perduv, dodajući kako su nakon toga uhitli njega, te još devetoro drugih.
 
Kako je Perduv rekao, nakon uhićenja, svi su zadržani duže od deset sati u pritvorskim jedinicama bez sudske naredbe i bez pojašnjenja zbog čega su uhićeni.
 
''Dobili su pozive za informativne razgovore nakon tog pritvora, a pitamo se da li je bilo potrebe da se ljudi uhićuju, da provode deset sati u pritvorskim jedinicama?'', upitao je Perduv.
 
Apelacijom koju podnosi Perduv s još devet apelanata traži se utvrđivanje povreda Ustava BiH i Evropske konvencije o ljudskim pravima, te da se apelantima na ime nematerijalne štete zbog pretrpljenog straha i javnog poniženja i postupanja na način koji ponižava ljudsko dostojanstvo obaveže Republiku Srpsku na obeštećenje u iznosu od 10.000 KM, odnosno po 1.000 KM svakom apelantu.
 
''Važno za napomenuti jeste da su svi apelanti od strane policijskih službenika prepoznati i targetirani kao pripadnici neformalne grupe ‘Pravda za Davida’, a prema kojima se već duže vrijeme provodi vrlo ozbiljna i eksplicitna policijska represija'', stoji u apelaciji, a u nastavku se navodi kako je ovo jedini slučaj da je Ministarstvo unutarnjih poslova RS-a davanje izjave medijima na javnoj površini okarakteriziralo kao javni skup.
 
Kako je na prosvjedu rečeno, događaj od 7. srpnja nije izoliran slučaj budući da su ''aktivisti više od dvije godine izloženi progonu, represiji i diskriminaciji od dijela MUP-a RS-a''.
 
Pored toga je, kako je navedeno, potrebno da Ustavni sud čim prije uzme u razmatranje ovu apelaciju, ali i da Ustavni sud već 18 mjeseci nije odreagirao na apelaciju podnesenu zbog neadekvatne istrage u slučaju ubojstva Davida Dragičevića i zataškavanja tog ubojstva.
 
Davor Dragičević, otac ubijenog Davida, je u ožujku 2019. godine Ustavnom sudu predao apelaciju zbog istrage slučaja ubojstva njegovog sina Davida.
 
On apelacijom traži reakciju Ustavnog suda i zbog neprovođenja istrage protiv pojedinaca iz MUP-a Republike Srpske, kao i obustavljanja istrage protiv patologa Željka Karana koji je izvršio obdukciju nakon pronalaska tijela Davida Dragičevića.
 
Tijelo Davida Dragičevića pronađeno je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas u Banjaluci 24. ožujka 2018. godine. Istraga koju službeno, od 28. lipnja iste godine, vodi banjalučko Okružno tužiteljstvo do sada nije dala nikakve konkretne rezultate.
Kopirati
Drag cursor here to close