UNO BiH

Akcija u Hercegovini: Oduzete cigarete i duhan u vrijednosti većoj od 100 000 KM

UNO BIH na području Hercegovine oduzeo cigarete i duhan u vrijednosti većoj od 100 000 KM
Gospodarstvo / Novac | 18. 10. 2020. u 11:03 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u regionalnim centrima Mostar i Sarajevo, u nekoliko odvojenih akcija oduzeli su veću količinu rezanog duhana, ručno motanih cigareta i cigareta bez akciznih markica ukupne tržišne vrijednosti u iznosu od 133.000 KM, priopćeno je iz UNO BiH.

Foto: UNO BiH / 

Na više lokacija koje pokriva regionalni centar Mostar, ovlašteni službenici UNO privremeno su oduzeli 9.005 paklica cigareta, 1.048 paklica ručno punjenih cigareta i 309,75 kg rezanog duhana. Navedena roba nije bila propisno obilježena akciznim markicama Uprave za neizravno oporezivanje. Aktivnosti na terenu provedene su u suradnji sa policijskim službenicima PU Mostar. Ukupna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena za prodaju na crnom tržištu BiH procjenjuje se na iznos od 110.000 KM.

Foto: UNO BiH / 

Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina na putnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic, službenici Grupe za spječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra UNO Sarajevo, otkrili su i privremeno oduzei 4.530 paklica cigareta koje nisu bile obilježene akciznim markicama UNO. Akcizna roba oduzeta je u skladu sa instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH, a tržišna vrijednost iste procjenjuje se na 23.000 KM.

Foto: UNO BiH / 

''U idućem vremenu, ovlaštene službene osobe UNO će protiv osoba kod kojeg je pronađena i oduzeta navedena akcizna roba, podnijeti Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Tužiteljstvu BiH zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno krivično djelo Nedozvoljen promet akciznih proizvoda, iz člana 210 a.  Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH. U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici UNO su koristili specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS'', navodi se u priopćenju.

Foto: UNO BiH / 
Kopirati
Drag cursor here to close