Todorić uzvraća udarac?

Agrokor: Stigla kaznena prijava protiv ministrice Dalić i Ante Ramljaka

Gospodarstvo / Novac | 26. 09. 2017. u 10:13 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državnom tužiteljstvu Hrvatske stigla je kaznena prijava protiv hrvatske ministrice gospodarstva Martine Dalić, vladinog povjerenika za "Agrokor" Ante Ramljaka i drugih osoba povezanih sa izvanrednom upravom tog koncerna i Fondom "Kighthead" zbog, kako se navodi, zlopotrebe položaja i ovlaštenja počinjenih u sustavu zločinačkog udruženja, javlja HRT.

Navodi se da je prijavu podnijela nepoznata osoba, te da je isti dokument poslan na još 40 adresa - čelnim ljudima u državi, saborskim zastupnicima, strankama i medijima.

Prema saznanjima HRT-a, Državno tužiteljstvo Hrvatske stavilo je prijavu u redovnu proceduru.

Hrvatski tjednik "Nacional" objavio je da je revizorska kuća PricewaterhouseCoopers utvrdila da je vrijednost "Agrokora" dvije milijarde eura manja od one koja je navedena u financijskom izvještaju ovog koncerna.

List navodi da bi se Todorić mogao suočiti sa optužbom da je odgovoran za najveću sustavnu pljačku u povijesti Hrvatske jer će u revizorskom izvještaju biti navedeno da je lažirao poslovne knjige i lažno predstavljao vrijednost "Agrokora", te time dovodio u zabludu strane kreditore.

Predistragu u slučaju "Agrokor" mjesecima provodi zagrebačko Županijsko državno tužiteljstvo u suradnji sa policijom i drugim državnim organima radi utvrđivanja mogućih nezakonitosti u radu spomenutog koncerna i sa njim povezanih preduzeća do aktiviranja "Lex Agrokora" i postavljanja izvanredne uprave.

Hrvatski mediji spekuliraju da se sve događa nakon niza objavljenih tekstova na blogu vlasnika "Agrokora" Ivice Todorića, gdje je upozoreno da su državni službenici i s njima povezane osobe prekršili niz zakona - Zakon o sprečavanju sukoba interesa, Zakon o javnoj nabavci, Zakon o pravu na pristup informacijama i Zakon o tržištu kapitala.

Hrvatski koncern "Agrokor" objavio je početkom svibnja da razina zaduženosti na dan 31. ožujak, bez "Mercatora" i sa njim povezanim društvima, iznosi 40,4 milijarde kuna /5,44 milijarde eura/.

U izvještaju izvanredne uprave koncerna "Agrokor", na čijem je čelu Ramljak, priopćeno je da je kompanija "Konzum" u prvih pet mjeseci ove godine poslovala sa gubitkom od 8,4 milijuna eura.

Vlada Hrvatske imenovala je početkom travnja Ramljaka za izvanrednog povjerenika za "Agrokor", u skladu sa odredbama Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sustavnog značaja za Hrvatsku.

Kopirati
Drag cursor here to close