Milijuni teku...

Agenciju ne zanima tko joj je dužan

Revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH utvrdili su kako Agencija, kojoj je sjedište u Mostaru, ne potražuje izmirenja, čiji iznosi su u njihovim evidencijama višemilijunski.
Gospodarstvo / Novac | 23. 10. 2019. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agenciju za vodno područje Jadranskog mora ne zanimaju dugovanja od najmanje 10 milijuna marka od plaćanja posebnih vodnih naknada fizičkih i pravnih osoba.

Revizori Ureda za reviziju institucija u FBiH utvrdili su kako Agencija, kojoj je sjedište u Mostaru, ne potražuje izmirenja, čiji iznosi su u njihovim evidencijama višemilijunski.

''Agencija ne vrši knjigovodstveno evidentiranje potraživanja od pravnih lica po osnovu neizmirenih posebnih vodnih naknada u svojim knjigovodstvenim evidencijama koje iznose najmanje 10.850.362 KM, od čega pripadajući dio Agencije iznosi 4.340.145 KM, županija 4.882.663 KM i Fonda za zaštitu okoliša FBiH 1.627.554 KM, što nije u skladu sa članom 18. Pravilnika o knjigovodstvu proračuna u FBiH'', navodi se.

Sami obveznici koji su plaćali vodne naknade nisu vodili propisane evidencije, koje nadalje nisu valjano dostavljane Agenciji.

''Konstatirali smo da određeni broj obveznika plaćanja posebnih vodnih naknada ne vodi propisane evidencije o količinama zahvaćene i ispuštene vode u vodotoke, odnosno ne popunjava i ne dostavlja Agenciji propisane mjesečne obrasce na osnovu kojih se obračunava obaveza za plaćanje posebnih vodnih naknada, a i kada dostavi iste postoji problem potvrđivanja vjerodostojnosti upisanih podataka i neplaćanja, na ovakav način, utvrđene obaveze'', tvrde revizori u izvještaju.

Ukoliko obveznik ne dostavi propisani mjesečni obrazac, obaveza za plaćanje posebnih vodnih naknada neće biti obračunata, odnosno neće biti evidentirano zaduženje u informacijskom sustavu.

Podaci koji se nalaze u sustavu u kojem se vodi evidencija o uplatama revizori su uzeli s rezervom jer su ''konstatirali njegove limite i ograničene mogućnosti''. Kroz sustav, također, ne mogu se dobiti ukupni izvještaji o potraživanjima Agencije.

''Na osnovu uvida u pomoćne evidencije koje se vode u navedenom sustavu, konstatiramo da Agencija zaduženja i uplate obveznika plaćanja vodnih naknada vodi za razdoblje od 2003. do 2018. godine, sa nepreglednim karticama i ograničenim izvještajnim mogućnostima. Iz sustava se ne mogu dobiti godišnji izvještaji svih obveznika, niti pregledni zbirni izvještaji o neizmirenim obavezama po osnovu posebnih vodnih naknada'', stoji.

Tijekom obavljanja revizije, tvrde revizori, nije im prezentiran nijedan slučaj da je Agencija podnijela tužbu protiv fizičkih i pravnih osoba zbog neplaćanja obaveza po osnovu posebnih vodnih naknada.

Kopirati
Drag cursor here to close