Povijesni rezultati

Aerodrom Sarajevo obara rekorde

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u srpnju, te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate.
Gospodarstvo / Novac | 06. 09. 2018. u 08:49 Fena
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo tijekom mjeseca kolovoza  prošlo je 159.506 putnika, što predstavlja najveći broj opsluženih putnika u jednom mjesecu u povijesti ovog aerodroma. 

Rekord po broju opsluženih putnika u jednom mjesecu oboren je i u srpnju, te je ovo drugi mjesec zaredom u kojem Međunarodni aerodrom Sarajevo bilježi povijesne rezultate. 

''Također, ovo je prva godina u povijesti Međunarodnog aerodroma Sarajevo u kojoj je zabilježeno više od 150.000 putnika u jednom mjesecu, rekord koji se također ponavlja već drugi mjesec zaredom '', izjavila je Feni glasnogovornica Međunarodnog aerodroma Sarajevo Sanja Bagarić-Arnaut. 

Ovim Međunarodni aerodrom Sarajevo nastavlja stabilan rast prometa, u prosjeku 12 posto u odnosu na prošlu godinu, a rast se bilježi i u svim drugim segmentima. 

''Primjera radi, u prošlom mjesecu obavljeno je ukupno 1.586 aviooperacija, što je za 5 posto više u odnosu na isti mjesec prethodne godine. Kada je riječ o kargu, u prošlom mjesecu je otpremljeno 348.467 kg komercijalnog karga, odnosno 60 više u odnosu na isti mjesec 2017. godine'', naglasila je Bagarić-Arnaut. 

Kroz Međunarodni aerodrom Sarajevo je tako tokom ove godine prošlo ukupno 749.028 putnika, što predstavlja veći broj nego broj putnika u cijeloj 2014. godini. Šta više, tokom protekla tri mjeseca Međunarodni aerodrom Sarajevo opslužio je preko 400.000 putnika, što nikada ranije nije zabilježeno u nekom tromjesečnom periodu. 

Sa Međunardnog aerodroma Sarajevo operira oko 20 aviokompanija, a tokom ljetnjih mjeseci postoji i veliki broj čarter prevoznika, koji prevoze putnike na razne turističke destinacije. 

''Ovaj kontinuiran rast koji bilježimo još od 2013. godine konstatno usložnjava zahtjeve korisnika naših usluga, ali se sve aktivnosti i dalje obavljaju bez gužvi ili bilo kakvih problema. Za takve rezulate zaslužan je cijeli kolektiv Međunarodnog aerodroma Sarajevo, ali i Granične policije BiH, UIO BiH, te brojnih drugih kolektiva koji djeluju na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo'', naglašava Bagarić-Arnaut. 


Kopirati
Drag cursor here to close