Reakcija Premier kladionice

Građani su potrošili 200 milijuna KM u kladionicama!

Dakle, građani FBIH su u 2019. godini igrali s oko 200 milijuna maraka te kroz cijelu godinu, uplaćujući, dobivajući i opet uplaćujući, generirali 1,74 milijarde KM uplata i 1,54 milijarde KM dobitaka.
Gospodarstvo / Novac | 17. 01. 2020. u 11:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dana 14.01.2020. godineu mnogim medijima,  objavljen je tekst pod naslovom ''Građani Federacije BiH u 2019. godini na klađenje potrošili skoro 1,8 milijardi KM'', temeljen na informacijama koje je predstavila Porezna uprava FBiH.

Potaknuti činjenicom da je Porezna uprava FBiH planski pripremila pogrešno tumačenje ovih podataka s ciljem obmane javnosti na način da sve uplate predstavi kao zaradu kladionica, a zanemari ostvarene dobitke, što sustavno rade već godinama, obraćamo Vam se ovom reakcijom kako bismo točno i jasno predstavili ove jednostavne podatke.

Građani Federacije BiH nisu u 2019. godini u kladionicama potrošili 1,74 milijarde KM, kao što to žele prikazati Porezna uprava FBiH i Šerif Isović. Toliki novac za igre na sreću nemaju građani ni mnogo većih i bogatijih zemalja. Građani FBiH su u 2019. uplatili ukupno 1,74 milijarde KM, a ostvarili su 1,54 milijarde KM dobitaka.

Dakle, građani FBIH su u 2019. godini igrali s oko 200 milijuna maraka te kroz cijelu godinu, uplaćujući, dobivajući i opet uplaćujući, generirali 1,74 milijarde KM uplata i 1,54 milijarde KM dobitaka. Dakle, 200 milijuna KM je stvarni novac kojeg su građani FBIH u 2019. potrošili u kladionicama i tih 200 milijuna KM predstavlja prihode kladionica.

Od tih prihoda kladionice dalje moraju pokriti nemale troškove poslovanja (plaće, doprinose, zakup prostora, naknade, poreze i ostale obveze). Prema tome, 13 kladionica u FBiH nisu zaradile 1,74 milijarde KM, kao ni 200 milijuna KM. Neke su poslovale u većem, neke u manjem plusu, a neke na nuli ili u minusu.

Matematika je vrlo jednostavna:

1,74 milijarde KM uplata 
1,54 milijarde KM dobitaka
_____________________________________
= 200 milijuna KM prihoda

Nadalje, iz Porezne uprave FBiH stalno stižu upozorenja kako Federacija gubi novac neoporezivanjem dobitaka ispod 100 KM, pri čemu se posebno naglašavaju RNG igre (Bingo i Utrke pasa). Ako imamo na umu da je Šerif Isović zajedno s tadašnjim glavnim tajnikom SDA Amirom Zukićem još od 2016. godine forsirao novi Zakon o igrama na sreću, jasno je kako je Isovićev cilj i dalje uvođenje 5% poreza na uplate za sve igre i 10% poreza na sve dobitke, uključujući i RNG igre, što se apsolutno kosi s politikom oporezivanja igara na sreću u razvijenim zemljama Europske unije.

Što bi to značilo lako možemo izračunati primjenjujući te stope poreza na podatke iz 2019. godine. 5% poreza na sve uplate u 2019. je 87 milijuna KM. 10% poreza na sve dobitke u 2019. je 154 milijuna KM. Dakle, od 200 milijuna KM s kojima su građani igrali igre na sreću u 2019. godini Isović i Porezna uprava FBiH bi željeli uzeti 241 milijun KM poreza.Kako od 200 milijuna KM uzeti 241 milijun KM, i dalje je nejasno! Tko god je ikada zaigrao Bingo ili Utrke pasa jasna mu je priroda tih igara i jasno mu je da bi oporezivanje svih uplata i svih dobitaka te igre automatski uništilo.

"Evidentno je kako rješenja koja zagovara Šerif Isović nemaju nikakvo logičko ni matematičko uporište, a kada uz to uzmemo u obzir i kontinuirano svjesno i (zlo)namjerno pogrešno tumačenje podataka, s pravom se postavlja pitanje za koga i s kojim ciljem rade Porezna uprava FBiH i Šerif Isović?", stoji u priopćenju za javnost Premier kladionice.

Kopirati
Drag cursor here to close