Veći proračun za narednu godinu

RS ''prebija'' proračunske dugove

Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo dug i to će biti karakteristika i za narednu godinu, kaže Cvijanović
Gospodarstvo / Novac | 28. 10. 2017. u 23:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će proračun za narednu godinu biti nešto veći od ovogodišnjeg i kretat će se oko 3,2 milijarde KM.

"Značajno manje se zadužujemo nego što vraćamo dug i to će biti karakteristika i za narednu godinu. Riječ je o omjeru 700 i 500 milijuna i taj trend će biti nastavljen i ove godine", rekla je Cvijanović novinarima nakon konzultacija o trenutnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u Republici Srpskoj, kojima su nazočili i predsjednik Srpske Milorad Dodik i ministri financija Zoran Tegeltija i unutarnjih poslova Dragan Lukač.

Program ekonomskih reformi

Ona je istaknula da je na sastanku bilo riječi i o strateškim dokumentima, koji se pripremaju na kraju svake godine.

"Priprema se proračun, te ekonomska politika, odnosno program ekonomskih reformi, a ima i mnogo stvari oko kojih sada zauzimamo stavove, a rade se i konzultacije s ministrima u vezi s potrebama za sljedeću godinu", rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da je, osim o redovnim stvarima koje su predviđene izdvajanjima iz proračuna, razgovarano i o strateškim projektima koji će se podržavati počevši od kraja ove i u toku naredne godine.

Kad je riječ o sredstvima koja se izdvajaju za plate, Cvijanović je napomenula da neće doći do otpuštanja radnika, te da su napravljene značajne uštede kroz smanjenje minulog rada i neke druge stvari.

"Taj trend biće nastavljen i naredne godine. Ako promatramo to u paketu reformske agende i svih onih obaveza koje su na sebe preuzeli svi nivoi vlasti, moram napomenuti da, kad je riječ o registru radnika i svega drugog, kod nas je to sve spremno i samo je stvar kada ćemo usvajati takve stvari", rekla je Cvijanović, a prenosi Srna.

Ne treba žuriti, cijela BiH blokirana

Ona je dodala da nema potrebe žuriti s takvim dokumentima, ako se uzme u obzir činjenica da je sve blokirano na nivou BiH.

"Nisu izvršene trošarine, a da ne pričam o tome da tamo postoji nešto što je sasvim suprotno stavu MMf – a i uopće Reformskoj agendi, tendencija da se povećava broj zaposlenih i da se povećavaju plate državnim službenicima", rekla je Cvijanović.

Govoreći o mandatima koje su Vladi Srpske dali funkcioneri Republičke uprave za geodetsko i imovinsko pravne poslove (RUGIP), Cvijanović je rekla da će se Vlada tim pitanjem baviti u ponedjeljak, 30. listopada.

"Institucija mora nastaviti nesmetano raditi, a da bi se to ostvarilo morate imati ljude koji će popuniti te pozicije", rekla je Cvijanović.

Vlada RS-a bi srednom studenog trebala utvrditi entitetski proračun za narednu godinu, koji bi trebalo da iznosi oko 3,2 milijarde KM, te uputi ga na usvajanje Narodnoj skupštini.

25 posto novca za dugove

''Vjerujemo da ćemo veoma brzo imati usvojen proračun za iduću godinu i politike koje idu uz taj dokument. Locirali smo i urgentna mjesta u koja bi trebalo ulagati neke kapitalne investicije, ali i da sagledamo probleme koji govore o tome da je u idućoj godini povećan iznos obaveza koje treba servisirati iz budžeta u vezi sa zaduženjima'', rekao je novinarima entitetski predsjednik Milorad Dodik, nakon konsultacija u Vladi RS-a.

Naveo je i da je ove godine gotovo 25 posto izvornih sredstava otišlo na povrat ranijih dugova te ponovio da je restrukturiranje duga jedna od mjera ekonomske politike.

''Zaduženje je ove godine bilo oko 640 milijuna KM, a da bi se taj dug vratio uzeto je novih 540 milijuna, što znači da to nije novo zaduženje nego servisiranje starog duga'', utvrdio je Dodik.

Zbog nemogućnosti nastavka aranžmana s MMF-om, RS je, kaže, za ovu i narednu godinu u minusu oko 300 milijuna KM.


Kopirati
Drag cursor here to close