Naši džepovi

Nova godina, nove cijene

Brašno zasad nije poskupjelo, ali iz Udruženja mlinara RS-a najavljuju nove cijene već početkom godine.
Gospodarstvo / Novac | 31. 12. 2020. u 07:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 1. siječnja potrošače čekaju nove cijene cigareta, a skuplje cijene brašna u 2021. godini najavljuju i mlinari, objavilo je sarajevsko Oslobođenje navodeći kako su godinu za nama obilježila tiha poskupljenja.

Kako za Oslobođenje kaže Marin Bago iz Udruženje za zaštitu potrošača Futura Mostar, za vrijeme pandemije nismo imali divljanja cijena.

''Naš glavni problem je taj fenomen puzajućih cijena kada tijekom godine svi artikli lagano, za mnoge neprimjetno, poskupe i to, prema našem sudu, potpuno neopravdano. Kada pogledate te cijene u intervalu jedne ili više godina, vidi se da je riječ o značajnom poskupljenju'', ističe Bago.

Dodaje kako se može ocijeniti da za vrijeme pandemije nismo ''opljačkani'', ali da puzajući rast cijena i dalje imamo dok rast plaća, s druge strane, baš i ne.

''Koliko je jednoj prosječnoj bh. obitelji teško izbalansirati potrebe i financije, govori i podatak o prosječnoj potrošačkoj korpi koja je za studeni iznosila 1.918,53 KM, dok je prosječna plaća 961 marka. S ovakvim cijenama teško je i obitelji u kojoj dva člana rade, a kako je tek onima u kojoj je samo jedno zaposleno, možemo samo zamisliti'', poručuje Bago.

Prema statističkim podacima, tijekom 2020. zabilježeno je povećanje cijena ulja koje je s dvije marke skočilo na 2,30, ali i šećera, koji danas košta 1,24 KM po kilogramu.

Brašno zasad nije poskupjelo, ali iz Udruženja mlinara RS-a najavljuju nove cijene već početkom godine.

''Cijena pšenice je na svjetskoj burzi skočila za 30 eura po toni, što će se sigurno odraziti i na cijenu brašna u našoj zemlji. Poskupljenje neće biti veliko, marka po vreći brašna od 25 kilograma, odnosno četiri pfeninga po kilogramu'', naglašava Zoran Kos, predsjednik Udruženja mlinara.

Stojan Marinković, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, smatra kako nema opravdanja za poskupljenje osnovnih životnih namirnica, voća, povrća, mesa, jer BiH ove godine ima velike viškove domaćih proizvoda.

Posljednjih dana 2020. zabilježeno je i blago povećanje cijena goriva u cijeloj državi, što je mnogim građanima signal da će doći do poskupljenja namirnica.

Kad su u pitanju cigarete, iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH kažu da će nove cijene na snagu stupiti 1. siječnja 2021. godine, a cigarete su većinom poskupjele od 0,10 KM do marku.

Da ne bude sve tako loše, pobrinuli su se iz BH Gasa koji će, kako je za Oslobođenje najavio direktor Jasmin Salkić, od Nove godine pojeftiniti prirodni plin za krajnje potrošače.

Kopirati
Drag cursor here to close