Za 25 feninga

Poskupjelo je gorivo

Set zakona o trošarinama, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je službeno stupio na snagu
Gospodarstvo / Novac | 01. 02. 2018. u 09:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cijene goriva na benzinskim crpkama u BiH od jutros su veće  za 20 do 25 feninga.

Set zakona o trošarinama, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je službeno stupio na snagu i tim zakonom trošarine su povećane sa 0,10 KM na 0,25 KM po litri goriva.

Na trošarine se plaća i PDV što znači da je litar goriva skuplji za 18 feninga. Naprimjer, za  50 litara goriva sada je potrebno izdvojiti dodatnih 10 KM.

Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Podsjetimo,  vozači su jučer pohrlili da u posljednjim satima po starim cijenama natoče svoje rezervoare, pa su zabilježene velike gužve na benzinskim crpkama diljem zemlje.

Ranije su iz Udruge distributera nafte i naftnih derivata Federacije BiH rekli kako očekuju veliki pad prometa, jer će vozači smanjiti potrošnju i manje voziti njihova vozila.

Pored poskupljenja goriva i plina, Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH donijet će i poskupljenja namirnica te drugih usluga u našoj zemlji, što je jedan od najvećih udara na novčanike građana BiH u posljednjih nekoliko godina, ranije su naveli mediji.

Trgovci upozoravaju kako nas uskoro očekuje poskupljenje većine proizvoda koji ovise od troškova prijevoza, počevši od kruha i ostalih pekarskih proizvoda. Samim tim će doći i do poskupljenja voća i povrća te kompletne domaće poljoprivrede, potvrdio nam je predsjednik Udruge poljoprivrednih proizvođača Federacije BiH Nedžad Bićo.

"Najveći udio u poljoprivrednoj proizvodnji nosi gorivo, stoga je logično i da će poljoprivredna proizvodnja poskupjeti. Nadamo se da će političari po tom pitanju nešto uraditi, da će se dozvati i uvesti 'plavi dizel' za poljoprivrednike. Barem su nam tako obećali. Ukoliko to ne urade, sav trošak će biti na građanima. Svi proizvodi će poskupjeti isto koliko i gorivo", kazao je Bićo za medije.

Kopirati
Drag cursor here to close