Milijuni dokumenata

Pandora Papers otkriva tajno bogatstvo političara

Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore tvrtki koje stoje iza takvih kupnji. Isto tako, ističe i neuspjeh britanske vlade da uvede registar vlasnika nekretnina kako bi se izbjeglo pranje novca.
Gospodarstvo / Novac | 03. 10. 2021. u 21:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tajno bogatstvo i poslovanje svjetskih lidera, političara i milijardera razotkriveno je u financijskim spisima ''offshore'' tvrtki, nazvanih Pandora Papers, prenosi 24sata.

Putin i tajna imovina

Spisi tako otkrivaju da je kralj Jordana tajno prikupio više od 70 milijuna funti u britanskoj i američkoj imovini te da su bivši britanski premijer Tony Blair i njegova supruga ''uštedjeli'' 312.000 funti na porezu kupujući ured u Londonu.

Pandora Papers tako povezuje i ruskog predsjednika Vladimira Putina s tajnom imovinom u Monaku, ali i češkog premijera Andreja Babiša da nije naveo offshore investicijsku tvrtku za kupnju dvije vile od 12 milijuna funti na jugu Francuske.

Foto: BBC / 

Pandora Papers je, navodi 24 sata, jedan od najvećih spisa u organizaciji Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ-a) u kojem sudjeluje više od 650 novinara iz 117 zemalja. BBC je tako u zajedničkoj istrazi s The Guardianom i ostalim medijima dobio pristup više od 12 milijuna dokumenata iz 14 tvrtki za financijske usluge u raznim zemljama uključujući Djevičanske otoke, Panamu, Belize, Cipar, Ujedinjene Arapske Emirate, Singapur i Švicarsku.

95.000 offshore tvrtki

Neki se ''lideri'' već suočavaju s optužbama za korupciju, pranje novca te izbjegavanje globalnog plaćanja poreza, no jedno od najvećih otkrića jest kako su ugledni bogataši legalno osnivali tvrtke za ''tajnu kupnju'' nekretnina u Velikoj Britaniji.

Dokumenti otkrivaju vlasnike nekih od 95.000 offshore tvrtki koje stoje iza takvih kupnji. Isto tako, ističe i neuspjeh britanske vlade da uvede registar vlasnika nekretnina kako bi se izbjeglo pranje novca.

Azerbajdžanski predsjednik Ilham Aliyev i njegova obitelj, koji su optuženi za pljačku vlastite zemlje, jedan su od ponajboljih primjera. Naime, istraga je pokazala da su Aliyevi te njihovi bliski suradnici u Velikoj Britaniji bili tajno uključeni u imovinske poslove vrijedne više od 400 milijuna funti. Takvo otkriće bi moglo naštetiti i britanskoj vladi jer, čini se da su Aliyevi zaradili čak 31 milijun funti nakon što su jednoj od svojih londonskih nekretnina prodali Crown Estateu, odnosno kraljičinom carstvu nekretnina kojim upravlja Trezor, koji ujedno 'prikuplja' i novac za cijelu državu. Iako, mnoge transakcije otkrivene u dokumentima ne uključuju pravne prekršaje. 

Oaze

Crown Estate je priopćio da je u vrijeme kupnje izvršio zakonske provjere, no da sada ponovno otvara to pitanje, dok britanska vlada planira suzbiti pranje novca oštrijim zakonima te da planiraju uvesti registar offshore tvrtki koje posjeduju nekretnine u Velikoj Britaniji.

Video: Pandorini dokumenti

Podaci koji su procurili pokazuju i kako je jordanski kralj potajno skupio pozamašno carstvo nekretnina u Velikoj Britaniji i SAD-u vrijedno više od 70 milijuna funti, također, identificiraju mrežu offshore tvrtki na Britanskim Djevičanskim otocima i drugim poreznim 'oazama' koje je Abdullah II bin Al-Hussein iskoristio za kupnju 15 kuća od kada je preuzeo vlast 1999. godine.

Lista je dugačka

To su 50 milijuna funti vrijedni objekti s pogledom na ocean u Malibuu u Kaliforniji te nekretnine u Londonu i Ascotu u Velikoj Britaniji. Njegovi odvjetnici rekli su kako je sva nekretnina kupljena njegovim osobnim bogatstvom koja se također koristi za financiranje projekata za građane Jordana. Dodali su i da je uobičajena praksa da ugledni pojedinci kupuju nekretnine putem offshore tvrtki zbog privatnosti i sigurnosti.

Video: Pandora Papers: An unprecedented leak exposes the inner workings of a shadow economy

Lista ''razotkrivenih'' bogataša poprilično je dugačka - od kenijskog predsjenika Uhura Kenyatta, pakistanskog premijera Imrana Khana, predsjednika Cipra Nicosa Anastasiadesa, ukrajinskog predsjednika Volodymyra Zelenskya, gotovo svi oni posjedovali su ili blisko surađivali s mrežom offshore tvrtki i tako tajno skupljali milijune.

Od ljudi iz našeg okruženja (za sada) se spominju Milo Đukonović i Siniša Mali.

 

Kopirati
Drag cursor here to close