Sport Plus

Las Vegas, a ne Albanija!

Htjeli to priznati ili ne, ali privatne kladionice su svijetla strana gospodarske slike Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Novac | 31. 01. 2019. u 13:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Unatoč stalnim pritiscima pojedinaca i organizacija s političke scene Federacije Bosne i Hercegovine na rad privatnih kladionica, "Sport Plus" je već devetu godinu likvidno i profitabilno poduzeće.

U vrijeme kad iz države odlaze mladi ljudi i kad se broj odlazaka broji u stotinama tisuća, ova privatna kladionica uspješno posluje i svake godine proširuje krug zaposlenih.

"Trenutno u Federaciji BiH zapošljavamo 853 osobe. Veliki broj njih su fakultetski obrazovane osobe koje, po završetku studija, nisu uspjele dobiti posao u struci. Usudio bih se izjaviti kako su jako zadovoljni poslom u privatnoj kladionici, jer smo zasigurno jedno od rijetkih poduzeća u državi koje redovito izmiruje sve svoje obveze – plaće, zdravstveno, mirovinsko…", kaže direktor poduzeća Sport Plus d.o.o. Marko Milanović.

Sport Plus posjeduje Odobrenje za rad izdano od strane Federalnog ministarstva financija, odnosno Republičke uprave za igre na sreću Republike Srpske, odnosno Porezne uprave Distrikta Brčko.  Ukupno zapošljavaju 1031 osobu i imaju preko 400 uplatno-isplatnih mjesta diljem BiH.

"Višegodišnja borba protiv onih koji ne razumiju kako funkcioniraju kladionice i onih koji žele ovo tržište otvoriti za strane poduzetnike svakako su naštetili našem poslovanju. No, i dalje smo pozitivni u svakom aspektu. Ne dozvoljavamo da nam naštete neargumentirani medijski članci čije su objave platili oni koji na ulicu žele poslati preko pet tisuća osoba, koliko nas ima u privatnim kladionicama", dodaje Milanović.

Samo je ovo poduzeće, u prošloj godinu, u državni proračun uplatilo višemilijunske iznose.

"Na ime naknada u proračun uplatili smo 1.045.996,00 KM. Tu su i paušali za RNG - 1.245.300,00 KM te Komunalne takse, naknade i KGZ u iznosu od preko 330 tisuća konvertibilnih maraka. Porezi na dobitke su iznosili 1.305.257,00 KM.“, pojašnjava direktor Sport Plus kladionice i dodaje kako su sve plaće redovito isplaćene, ali i uplaćeni svi doprinosi na plaće.

"Prošle smo godine, u FBiH, isplatili neto plaće u iznosu od skoro četiri milijuna maraka, a doprinose na iste u iznosu 2.667.861,00 KM", napominje Milanović.

Dodajmo i kako je ovo privatno poduzeće u prošloj godini uplatilo sve naknade za zaposlenice koje se nalaze na trudničkom bolovanju te za sve svoje zaposlenike isplatilo skoro milijun i pol maraka toplog obroka.

Niti malo zanemariv je i podatak o uplatama donacija od strane ovog poduzeća.

"Preko 33 tisuće maraka na ime donacija uplatilo je poduzeće, a naši su zaposlenici, u svojim internim akcijama prikupljanja novca za humanitarne akcije, prikupili i uplatili skoro 20.000,00 KM za pomoć u liječenju onih kojima država nije osigurala novac za liječenje. Svaki bi komentar na ovo bio sasvim suvišan, siguran sam", ponosno ističe direktor ove privatne kladionice.

I dok država sanira višemilijunske gubitke javnih poduzeća, nema rješenja za neisplaćene plaće i neuplaćene doprinose za zaposlenike istih, istodobno dozvoljava neinformiranim pojedincima da aktualiziraju pitanje zatvaranja privatnih poduzeća, odnosno uspješnih gospodarskih subjekata koji zapošljavaju Bosance i Hercegovce te redovito izmiruju sve obveze prema državnoj blagajni.

Htjeli to priznati ili ne, ali privatne kladionice su svijetla strana gospodarske slike Bosne i Hercegovine.

"Las Vegas, a ne Albanija. To je naš odgovor na medijski linč koji proživljavamo već godinama!", zaključuje direktor privatne kladionice "Sport Plus" d.o.o. iz Novog Travnika.

Kopirati
Drag cursor here to close