Neispunjene stvari

Korona zakon oličenje bezakonja? Pomoć županije ne svima, nego samo njima

"HNŽ u privatnom sektoru ima malo manje od 30.000 djelatnika. Trenutnim zakonom i dodijeljenim iznosima obuhvaćeno je oko 5000 djelatnika samo, znači korona zakon obuhvaća manje od 17% djelatnika", kažu poduzetnici.
Gospodarstvo / Novac | 14. 09. 2020. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao što smo mogli vidjeti u prošlom tjednu, izašle su liste s poslovnim subjektima koji su dobili sredstva u vrijednosti od 4 740 523,43 od ukupno 10 milijuna koliko je obećao premijer HNŽ-a, Nevenko Herceg u korona zakonu.

Udruga Poduzetnici Hercegovine, na sastanku kod premijera predložila je par amandmana na korona zakon koji je tada bio u proceduri i s tim izmjenama sigurno bi bio među najboljim zakonima.

Ovakav korona zakon tada i sada ostavlja dosta upitnika , nejasnoća kod poslovnih subjekata, jer netko tko ispunjava uvjete nije dobio, a netko tko ne bi trebao dobiti je dobio, iznosi nemaju smisla s brojem djelatnika, istovremeno vidimo i državne firme na popisu, sportske klubove itd ...

UPH je tražila da se u korona zakon ubaci dio da svi poslovni subjekti koji su imali smanjenje prometa u vrijednosti 20% i više u vrijeme pandemije dobiju sredstva.

Svojim analizama i projekcijama od stručnih ljudi, na sastanku smo predočili da ovim zakonom neće biti obuhvaćeno više od 5000 djelatnika i da se neće potrošiti ni 5 milijuna i bili su u pravu.

HNŽ u privatnom sektoru ima malo manje od 30.000 djelatnika. Trenutnim zakonom i dodijeljenim iznosima obuhvaćeno je oko 5000 djelatnika samo, znači korona zakon obuhvaća manje od 17% djelatnika.

Foto: UPH / Isplata subvencija na području HNŽ (tzv. Korona zakona)
Foto: UPH / Isplata subvencija na području HNŽ (tzv. Korona zakona)

"Napomena za premijera i županiju, na koji način poslovni subjekti imaju pravo na žalbu koja je zakonom propisana?

Ovim putem pozivamo premijera i županiju HNŽ da još nije kasno, da se odrade izmjene, i da se preostalih 50% neiskorištenih sredstava dodjeli prvenstveno poslovnim subjektima koji su predali urednu dokumentaciju a iz nekog razloga nisu dobili, a onda i onim poslovnim subjektima koji su imali smanjenje prometa 20% i više.

Grad Mostar kao sjedište HNŽ-a nije ispunio ni jednu jedinu stvar, i dalje se naplaćiva javna površina, poslovni prostori u vlasništvu grada, uz pravdanje inspektora i službenika grada da još nema ništa službeno.

Isto tako pozivamo gradonačelnika da provede u proceduru donesene zakone , te da se oglasi o pomoći poslovnim subjektima Grada Mostara", stoji u dopisu koje je uputila udruga Poduzetnici Hercegovine.

Kopirati
Drag cursor here to close