Pomoć

EU izdvaja 25 milijardi eura za borbu protiv virusa

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) smanjila je prognozu rasta bruto-domaćeg proizvoda za ovu godinu na 0,8%.
Gospodarstvo / Novac | 13. 03. 2020. u 15:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lideri Europske unije obećali su da će biti ujedinjeni u borbi protiv širenja zaraze korona virusom i da će osigurati 25 milijardi eura za pomoć zdravstvenim sistemima i ublažavanje ekonomskih posljedica epidemije.

Na izvanrednoj video konferenciji lidera 27 članica EU 10. ožujka dogovoreno je da se poduzmu mjere 'zasnovane na znanosti i medicinskim savjetima', rekao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. "Zdravlje naših građana je prvi prioitet", rekao je Michel poslije konferencije.

Briselski portal Euractiv navodi, pozivajući se na više izvora, da je to prvi put da su vođe EU održale video konferenciju. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da će biti uspostavljen 'investicijski fond kao odgovor na koronavirus' namijenjen zdravstvenim sistemima, malim firmama, tržištima rada i osjetljivim sektorima privrede EU.

Da bi fond mogao vrlo brzo dostići 25 milijardi eura ona je pozvala Europsko vijeće i Parlament da ovog tjedna oslobode 7,5 milijardi eura. Ona će formirati radnu grupu koja treba osigurati da novac stigne narednih tjedana. Imajući u vidu 'veoma značajnu ljudsku dimenziju' i 'potencijalno veliki ekonomski uticaj', od 'suštinske je važnosti da djelujemo odlučno i zajednički', rekla je predsjednica EK.

Ursula von der Leyen je rekla da će EK imati telefonske konferencije svaki dan da bi se koordinirale mjere s ministrima zdravlja i unutarnjih poslova. EK će formirati i tim epidemiologa i virusologa koji će dati smjernice za postupanje povodom epidemije. Komisija je već izdvojila 140 milijuna eura za istraživanje vakcina, dijagnoze i liječenje.

Podrška gospodarstvu

Von der Leyen je rekla je da će Unija upotrijebiti sve 'instrumente koji su joj na raspolaganju' da podrži gospodarstva pogođena koronavirusom. "Upotrijebit ćemo sve instrumente koji su nam na raspolaganju da bi se naše gospodarstvo oduprlo toj oluji", rekla je Von der Leyen, prenosi Euractiv.

Predsjednica EK je najavila i da će u ponedjeljak, 16. ožujka, na sastanku Eurogrupe predložiti da se 'razjasne' pravila o ograničenjima u trošenju i državnim subvencijama u uvjetima izvanredne zdravstvene situacije. "Osigurat ćemo da državna pomoć može ići firmama kojima je najpotrebnija. Upotrijebit ćemo svu postojeću fleksibilnost u osiguravanju stabilnosti i rasta", rekla je Von der Leyen.

Rizik od recesije

Konferencija europskih idera održana je uoči sastanka upravnog odbora Europske centralne banke (ECB). Očekuje se da će ECB usvojiti nove monetarne mjere da bi ublažila rastući rizik od recesije u zoni eura. Lideri EU pozvali su na 'koordiniranu strategiju' zemalja članica, EK i ECB.

Vlade nekih članica EU, među kojima su Njemačka, Francuska, Italija i Španjolska, najavile su ekonomske pakete za pomoć u suočavanju sa epidemijom. Ipak, sveukupni poticaji samo su dio ekonomskih posljedica širenja korona virusa koji pogađa biznis na cijelom kontinentu.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) smanjila je prognozu rasta bruto-domaćeg proizvoda za ovu godinu na 0,8%. Ako kriza bude predugo trajala, postoji opasnost da eurozona uđe u recesiju, upozorio je OECD.

U EU, Velikoj Britaniji i Europskoj ekonomskoj oblasti registrirano je više od 15.000 slučajeva zaraze korona virusom, od čega je dvije trećine oboljelih u Italiji.

Kopirati
Drag cursor here to close