Nema vise cile mile

Češljaju se 'stanovi na dan'

Iz Inspektorata pozivaju osobe koja pružaju ovakve usluge da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije, jer će inspektori poduzimati sve raspoložive mjere da bi suzbili neregistrirano obavljanje djelatnosti
Gospodarstvo / Novac | 09. 02. 2018. u 10:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Republička tržišna inspekcija izvršila je 106 kontrola u vezi sa izdavanjem soba i apartmana po principu “stan na dan” kojima je utvrđeno da su 54 subjekata registrirana za obavljanje ove djelatnosti, a za 16 subjekata je ostavljen rok za registraciju", rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

U tijeku kontrola i nakon provedenog nadzora 24 stranke su u potpunosti odustale od iznajmljivanja, dok je u 12 slučajeva utvrđeno da brojevi navedeni u oglasima nisu aktivni i da posredstvom njih nije moguće izvršiti rezervaciju apartmana.

Pojačan nadzor je izvršen proteklih dana s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja.

Iz Inspektorata navode da cilj inspekcije nije kažnjavanje već registracija i legalizacija subjekata, s obzirom da su stvorene zakonske pretpostavke za pružanje ovakvih vrsta ugostiteljskih usluga.

U prošloj godini je objavljen novi Zakon o ugostiteljstvu kojim je propisano da pojedine vrste ugostiteljskih usluga može pružati i fizička osoba koje nije registrirano kao poduzetnik.

Fizička osoba može da obavlja ugostiteljske usluge smještaja u apartmanu, kući za odmor i sobi za iznajmljivanje bez registracije, ali pod uvjetom da zaključi ugovor o pružanju usluga sa turističkom organizacijom, turističkom agencijom ili drugim pravnom osobom koja obavlja ugostiteljsku ili turističku djelatnost.

Ta osoba je obavezno da ugovor o pružanju usluga dostavi Agenciji za posredničke, informatičke i financijske usluge radi njegovog evidentiranja.

Iz Inspektorata pozivaju fizičke osobe koja pružaju ovakve usluge da ne čekaju dolazak inspektora, već da samostalno pokrenu proceduru legalizacije, jer će inspektori poduzimati sve raspoložive mjere da bi suzbili neregistrirano obavljanje djelatnosti koje predstavlja nelojalnu konkurenciju subjektima koji legalno rade i izmiruju obaveze prema radnicima i državi.

Za razliku od RS-a, u FBiH nema informacija o ovakvom obliku kontrole. Iako se novim nacrtom Zakona o turizmu u FBiH propisuje formiranje jedinstvenog registra turističkih smještajnih kapaciteta, u Federalnoj turističkoj zajednici vjeruju kako se time neće stati na kraj neprijavljenom boravku turista, ali i nelegalnim objektima tog tipa.

Kopirati
Drag cursor here to close