Visa

5 savjeta za sigurnu novogodišnju kupnju

Čak i ako ste među onima koji ipak sve vole da vide uživo, pipnu ili probaju, iskustvo udobnosti i sigurnosti online kupovine promijenit će vam mišljenje.
Gospodarstvo / Novac | 25. 12. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bliži se kraj godine, a samim tim i period malih shopping rituala koji prate novogodišnje praznike. Iako djeluje kao da se ovogodišnja euforija oko kupovine poklona smanjila, ona se zapravo samo preselila u virtualni svijet, koji nam omogućava sigurnu kupovinu bez gužvi, čekanja u redovima i razmišljanja o fizičkoj distanci.

Čak i ako ste među onima koji ipak sve vole da vide uživo, pipnu ili probaju, iskustvo udobnosti i sigurnosti online kupovine promijenit će vam mišljenje.

Pred vama je veliki izbor, budući da mnogi domaći dobavljači svoje biznise sele na internet i omogućavaju vam kupovinu iz vašeg doma. Potragu za željenim proizvodom olakšaće vam pretraživači, na vama je samo da izaberete i naručite.

A za sigurnu online kupovinu, bez bojazni da će vas netko prevariti, slijedite uputstva kompanije Visa.

1. Koristite višeslojnu autentifikaciju

Pravo je vrijeme da započnete vašu prazničnu kupovinu, a da isporuka ne zakasni, i to možete učiniti korišćenjem različitih uređaja: mobilnog telefona, lap topa, tablet uređaja.

Kako biste onemogućili neovlašten pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka vašeg uređaja, birajte jake lozinke (kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometriju.

Također, kompanija Visa je razvila Visa Secure program koji pomaže utvrđivanje vašeg identiteta prilikom online kupovine. Koji god uređaj da koristite, bit ćete provedeni kroz dodatnu autentifikaciju ne bi li se vaš identitet potvrdio kod banke emitenta ili drugog subjekta, takođe emitenta, i time spriječila eventualna zloupotreba.

2. Ne dijelite verifikacijske kodove

Da bi novogodišnja, kao i svaka druga kupovina, protekla sigurno, banke primjenjuju različite sigurnosne procedure prilikom plaćanja. Moguće je da će vaša banka zahtijevati dodatnu verifikaciju plaćanja email-om, SMS-om i slično. Pritom veoma je važno da znate da verifikacijski kodovi mogu biti meta prevara, zato nikada ni sa kim ne dijelite ove kodove, SMS-om ili telefonom. Oni su glavni način potvrde da ste to vi.

3. Izaberite pouzdanu stranicu na kojoj ćete kupovati

Iako je na internetu pregršt reklama i sajtova koji potiču vaše novogodišnje raspoloženje i mame vas na razne načine, sajt na kome možete da kupujete potpuno sigurno, zapravo nije uopće teško identificirati.

Birajte web adrese koje u nazivu imaju https prefiks i vidljivu ikonu katanca.

One su dizajnirane tako da izdrže upade hakera i preporučuju se kao sigurnije prilikom internet plaćanja. Dodatnom potvrdom identiteta, telefonom ili tokenom, postići ćete veći stupanj zaštite.

4. Redovno ažurirajte aplikacije i softvere koje koristite

Internet plaćanje zahtijeva unos povjerljivih informacija koje mogu biti presretnute virusima.

Kako biste izbjegli neželjene scenarije, preporuka je da redovno ažurirate aplikacije i softvere koje koristite, budući da posjeduju neophodne zakrpe, te pomažu u zaštiti vašeg uređaja od virusa i hakera.

5. Kontrolirajte vaša online plaćanja

I onda kada precrtate poklone sa novogodišnjih lista vaših najmilijih, uz ove savjete, online kupovina vam više neće biti nepoznanica, već dio svakodnevice. Ali ako često obavljate internet plaćanja, redovno provjeravajte izvode vašeg računa.

Tako ćete uočiti one potencijalno sumnjive i na vrijeme moći da reagirate u suradnji sa bankom. Ili jednostavno pratite potrošnju aktiviranjem SMS notifikacija koje vas informišu o ishodu svake realizirane transakcije.

Kako bi vaša praznična kupovina protekla glatko, sada samo preostaje da napravite spisak želja i virtualno zavirite u radnje koje ste planirali da posjetite.

Kopirati
Drag cursor here to close