Hrvati izvan BiH

457 projekata računalo na novac iz Hrvatske

Najveći iznos, 28 tisuća kuna, odobren je projektu Prve jaslice na hrvatskom jeziku u Srbiji Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, a najviše mogućih 80 tisuća kuna nije dobio ni jedan projekt.
Gospodarstvo / Novac | 13. 01. 2021. u 10:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 950 tisuća kuna za 81 projekt od interesa za Hrvate izvan Hrvatske, izabrao ih je između čak 457 prijavljenih.

Toliko ih je, naime, prijavljeno na 2. javni poziv koji je Ured raspisao u listopadu prošle godine, nakon što je na prvom, u lipnju, Hrvatima izvan Hrvatske, odnosno za projekte njihovih 153 neprofitnih organizacija dodijelio 2, 5 milijuna kuna.

Javnim pozivom bilo je predviđeno da se po projektu može dobiti od pet tisuća do 80 tisuća kuna, prvi iznos dobila su dva projekta: web registar svih hrvatskih groblja širom svijeta i nabava informatičke opreme Udruge za povratak građana, regionalni razvoj i zaštitu okoliša Ivanjska, Potkozarje u BiH.

Najveći iznos, 28 tisuća kuna, odobren je projektu Prve jaslice na hrvatskom jeziku u Srbiji Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Subotice, a najviše mogućih 80 tisuća kuna nije dobio ni jedan projekt.

Po 24 tisuće kuna dobila su četiri projekta: Preminuli u hrvatskoj dijaspori Ivana Rila iz Požege, SIDRO – novi izazovi (pri podršci Strancima u Integraciji u hrvatsko DRuštvO) Isusovačke službe za izbjeglice iz Zagreba, Izgradnja klupskih prostorija za Hrvate u Singenu i Županiji Konstanz u Njemačkoj te projekt uzgoja i sadnje mrkve prijavitelja Dalibora Buljana iz Tomislavgrada u BiH.

Po 10 tisuća kuna dobilo je nekoliko projekata, među njima onaj Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ iz Zagreba za 5. međunarodni kongres ruralnog turizma te projekt Hrvatska u srcu udruge Ponos domovine iz Zagreba.

Među 81 odobrenim projektom je i 13 jednokratnih novčanih potpora za socijalno ugrožene i siromašne pojedince pripadnike hrvatskog naroda. Te potpore iznose od 3.000 do 8.000 kuna, a dobili su ih siromašni Hrvati iz BiH, Srbije, Venezuele i Argentine.

Prema javnom pozivu Središnjeg ureda za Hrvate izvan Hrvatske, projekte su mogli prijaviti pojedinci i neprofitne organizacije u Hrvatskoj i izvan nje (udruge, zaklade, vjerske zajednice itd.) te socijalno ugroženi pripadnici hrvatskog naroda izvan Hrvatske.

Na dva poziva prijavljeno je čak 1042 projekta, a odabrano njih 234.

 

Kopirati
Drag cursor here to close