Ma ja

330 milijuna eura od MMF-a ide za krpljenje proračuna

''Nisu ove teme bitne. Bitnije je govoriti o ''patriotizmu'' i braniti nas sa sigurnih državnih jasli od drugih i drugačijih'', poručio je Hadžić.
Gospodarstvo / Novac | 05. 06. 2020. u 19:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prihodi od indirektnih poreza u prvih pet mjeseci 2020. manji su za 325 milijuna KM ili 10,14 posto u odnosu na isti period 2019. godine. Podaci su to Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO). U prvih pet mjeseci prikupljeno je nešto manje od 2,9 milijardi KM.

Smanjenje uvoza

''Pad prihoda od indirektnih poreza uzrokovan je pandemijom koronavirusa. U svibnju 2020. godine došlo je do smanjenja uvoza roba u BiH, što je utjecalo na pad prihoda po osnovu uvoznih dažbina, a zbog smanjene krajnje potrošnje značajno su pali i prihodi po osnovu PDV-a u unutarnjem prometu'', pojašnjeno je.

Ekonomist Faruk Hadžić smatra da su ovakvi pokazatelji rezultat politike ''ekonomijom ćemo se baviti nakon korone''. Ovu danas već famoznu rečenicu krajem ožujka izgovorio je premijer FBiH Fadil Novalić.

''Samo u svibnju pad naplate poreza je iznosio 228 milijuna KM. Kada se uključe i podaci za svibanj vezano za naplatu direktnih poreza i doprinosa, vrlo vjerojatno da će 330 milijuna KM kredita MMF-a biti dovoljno da se nadoknadi ukupni pad poreznih prihoda zaključno s svibnjem'', poručio je Hadžić.

Sporo

Dodao je da ipak u BiH ovakvi ekonomski rezultati malo koga zabrinjavaju, a što se može vidjeti po temama koje su trenutno u fokusu javnosti i bh. političara.

''Nisu ove teme bitne. Bitnije je govoriti o ''patriotizmu'' i braniti nas sa sigurnih državnih jasli od drugih i drugačijih'', poručio je Hadžić.

Akademik Muris Čičić za ''Avaz'' kazao je da je pred nama vrlo teško ljeto, koje u ekonomskom smislu može djelimično popraviti dolazak turista i dijaspore.

''Smanjena je i potražnja, ali i ponuda. Smanjenje punjenja proračuna značajno će utjecati na ekonomske aktivnosti i standard građana. Dosta toga je već urađeno kroz rebalanse proračuna, vjerojatno će doći do financiranja proračuna iz međunarodnih kredita'', istaknuo je Čičić.

Čičić je dodao da će se ova kriza značajno osjetiti među građanima, jer se vidi da i nakon popuštanja mjera oporavak gospodarstva ide dosta sporo.

Kopirati
Drag cursor here to close