Korupcija ruši demokraciju

30.000 eura za edukaciju BiH o borbi protiv korupcije

Korupcija predstavlja suprotnost dobrom upravljanju i vladavini zakona, a to je ujedno i pogubna prijetnja koja podriva demokratske principe
Gospodarstvo / Novac | 22. 05. 2018. u 13:42 Fena
Borba protiv korupcije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Misija OSCE-a u BiH pokrenule su novi projekt koji, između ostaloga, ima za cilj razmjenu iskustava u borbi protiv korupcije između BiH i Italije te načinima procesuiranja tih pojava, a vrijednost projekta je 30.000 eura. 

Kako je istaknuto, korupcija predstavlja suprotnost dobrom upravljanju i vladavini zakona, a to je ujedno i pogubna prijetnja koja podriva demokratske principe kao i dugoročnu stabilnost te smanjuje nivo povjerenja javnosti u izabrane dužnosnike. 

Zbog toga je borba protiv korupcije za Misiju OSCE-a jedna od osnovnih prioriteta, naglasio je na pres-konferenciji tokom predstavljanja projekta šef Misije Bruce Berton, dodajući da će ovaj projekt omogući djelotvornu koordinaciju rada zvaničnika zakonodavnih i izvršnih tijela na svim nivoima vlasti te poboljšati razumijevanje nadležnosti i odgovornosti. 



''Borba protiv korupcije dugoročan je proces koji zahtijeva angažman svih segmenta društva'', kazao je Berton, izražavajući nadu da će se uz političku volju, međuinstitucionalnu suradnju te pravilan angažman građana osigurati stvaranje otpornog i efikasnog sustava borbe protiv korupcije. 

Veleposlanik Italije u BiH Nicola Minasi najavio je da će delegacija stručnjaka iz BiH otići u posjetu Italiji kada će biti upriličen niz sastanaka među kojima je i onaj s talijanskim parlamentarcima te predstavnicima talijanske Antikorupcijske agencije i lokalnim agencijama za borbu protiv korupcije. 

Također, specijalna predstavnica OSCE-a za borbu protiv korupcije Paola Severino doputovat će u BiH gdje će razgovarati s predstavnicima lokalne vlasti, a BiH bi trebao posjetiti i talijanska parlamentarka Francesca Businarolo koja je dala doprinos za izradu zakon o zviždačima (prijaviteljima korupcije). 

Minasi je kazao da su na ove susrete pozvani predstavnici svih nivoa vlasti te je izrazio očekivanje da će odazvati tom pozivu posebno naglasivši da je borba protiv korupcije borba za ljudska prava i prava građana koje nema u društvu nagriza korupcija. 

''Uspješna borba protiv korupcije zahtijeva uključenje cijelog sistema i ona mora biti efektivna. U taj proces trebaju biti uključeni građani, parlamentarci, izvršna vlast, suci i tužitelji'', istaknuo je Minasi. 

Izrazio je nadu da će uskoro biti usvojene izmjene Zakona o kaznenom postupku što je nazvao neophodnim u smislu zaštite pravne sredine koja dozvoljava procesuiranje velikih kaznenih djela uključujući i korupciju. 

Budući da su novinari danas ukazali na manjak političke volje kada je u pitanju procesuiranje ovih djela, Berton i Minasi ponovili su da predstavnici međunarodne zajednice u BiH mogu samo pomoći u borbi protiv korupcije, ali probleme moraju rješavati predstavnici bh. vlasti. 

Glavni partner u ovom projektu koji se tiče borbe protiv korupcije je Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) BiH čiji će rad na svim nivoima vlasti biti poboljšan. 

Kako je istaknuto ovakva agencija u Italiji je nova, ali ona ima mnogo veće ovlasti u smislu procesuiranja koruptivnih djela, dok bh. agencija predstavlja preventivno tijelo koje ne može direktno procesuirati kaznena djela. 

Kao veliki problem u ovoj oblasti danas je istaknuto usklađivanje zakona u smislu različitih nivoa vlasti te je važno harmonizirati pravni okvir kako bi se oni dosljedno primjenjivali, a jedna od poruka ovog projekta bit će i poziv građanima da govore o problemu korupcije i prijave kaznena djela koja se tiču korupcije. 

Kopirati
Drag cursor here to close