Strasbourg odbio bh. štediše

30 milijuna eura stare devizne štednje ostaje Ljubljanskoj banci

Iz suda u Strasbourgu kratko, nisu iskorišteni svi domaći mehanizmi. Aplikacija štediša Ljubljanske banke neće biti razmatrana.
Gospodarstvo / Novac | 19. 11. 2019. u 22:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski sud za ljudska prava odbio je razmatrati aplikaciju štediša Ljubljanske banke protiv Slovenije i Bosne i Hercegovine čime je pravna bitka za povrat novca štedišama privedena kraju. Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša procjenjuju kako je odlukom obuhvaćeno preko 6.000 vlasnika računa, čija vrijednost štednje s kamatama iznosi 30 milijuna eura.

Iz suda u Strasbourgu kratko su rekli kako nisu iskorišteni svi domaći mehanizmi. Aplikacija štediša Ljubljanske banke neće biti razmatrana.

"Sud nalazi da domaći pravni lijekovi nisu iscrpljeni u skladu s članom 35. paragraf 1 Konvencije. Zato što aplikanti nisu riješili ovo pitanje pred nadležnim domaćim tijelima", stoji u odluci Europskog suda za ljudska prava, prenosi N1.

Pitanje stare devizne štednje trebalo je riješiti pred sudovima u Sloveniji. Mnoge štediše nisu imale novac za angažman slovenskih odvjetnika, no ni oni koji su imali odvjetnike nisu bolje prošli.

"Prvostupanjska presuda je odbijena pod tvrdnjom da su novci u BiH, Vrhovni sud je odbio razmatrati reviziju, rekao je da po njihovom zakonu on nije nadležan da to radi. Ustavni sud je odbio žalbu štediše- rekao je o vašoj aplikaciji se nije oglasio Ustavni sud", ističe Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša.

U Slovenskom veleposlanstvu u Sarajevu bez komentara na odluku suda. Kažu nisu je zaprimili. Poručuju da privode kraju implementaciju ranije presude, presude u slučaju Ališić. "Do kraja lipnja 2019. Fond Republike Slovenije za nasljedstvo je na osnovu presude u predmetu Ališić štedišama filijale Ljubljanske banke u Sarajevu isplatio 135,3 milijuna eura, a štedišama zagrebačke filijale 164,8 milijuna evra", navode iz Veleposlanstva Slovenije u BiH.

Iako je bila tužena, Bosna i Hercegovina nije službeno ni obavještena o aplikaciji štediša. Zastupnik Vijeća ministara BiH pri Sudu u Strasbourgu poručuje kako pravnog lijeka na posljednju odluku ima, samo ukoliko nisu propušteni rokovi u Sloveniji.

"Ukoliko oni budu imali mogućnosti da dalje vode pravne postupke pred sudovima u Sloveniji oni će tek onda po iscrpljivanju niza pravnih lijekova, zaključno s Ustavnim sudom Republike Slovenije, tek nakon toga imati mogućnost da se ponovo obrate Europskom sudu za ljudska prava", pojašnjava Belma Skalonjić, zastupnica vijeća ministara pred Sudom u Strasbourgu.

Iz Udruženja za zaštitu deviznih štediša procjenjuju da je vrijednost tužbe dosegla 30 milijuna eura, što uključuje kamate. A da je ovom odlukom oštećeno više od šest tisuća štediša Ljubljanske Banke.

Kopirati
Drag cursor here to close