Ministarstvo obrane FBiH

3 tisuće federalnih stanova i dalje nije vraćeno ranijim vlasnicima

Prema prezentiranim podacima, 1.196 ranijih nositelja stanarskog prava nisu podnosili zahtjev za vraćanje stana u posjed
Gospodarstvo / Novac | 26. 09. 2020. u 11:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane (FMO) imao je 12.696 stambenih jedinica, od čega 3.071 nije vraćena ranijim nositeljima stanarskih prava, stoji u revizorskom izvještaju Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH za prošlu godinu.

Broj stambenih jedinica koje nisu vraćene nije konačan, s obzirom na to da u mnogim predmetima još uvijek nisu okončani postupci po zahtjevima za vraćanje stanova u posjed ranijim korisnicima i nositeljima stanarskih prava.

157 kontrola u godinu dana

Prema prezentiranim podacima, 1.196 ranijih nositelja stanarskog prava nisu podnosili zahtjev za vraćanje stana u posjed, a 1.875 zahtjeva za povrat stana nadležni organi su odbili, objavljeno je u izvještaju.

Tijekom 2019. godine izvršeno je 157 kontrola korištenja stanova i zapečaćeno 26 stanova, upućeno 10 zahtjeva za deložaciju i 14 urgencija za iseljenje bespravnih korisnika, te podneseno pet tužbi županijskim sudovima.

Služba je, postupajući po zaključku Vlade FBiH od 22. studenog 2019. godine, nakon dostavljanja pojedinačnih informacija o preuzimanju stanova, dostavila Vladi FBiH 29. siječnja 2020. godine Informaciju o preuzetim stanovima u skladu sa Odlukom o određivanju organa za preuzimanje stanova u ime Vlade Federacije BiH za 2019. godinu, u kojoj je, između ostalog, pored redovnih poslova ukazano i na probleme u radu.

Dug najma 4 milijuna KM

Postupajući po Odluci i zaključku Vlade FBIH, Služba je preuzela ukupno 30 stambenih jedinica koje su bile vlasništvo: Vlade RBiH (23), Zavoda za zaštitu spomenika kulture BiH (1), Elektronabavke d.j.l. u suradnji sa Federalnom upravom civilne zaštite (1) i Zavoda za platni promet FBiH (5).

Prema evidenciji poslovnih prostora prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane, tvrde revizori, Služba je na 31. prosinca 2019. godine pravo upravljanja i korištenja imala nad 230 poslovnih prostora. Po prezentiranoj dokumentaciji, u revidiranoj godini je za samo 52 poslovna prostora fakturirana zakupnina, za 65 poslovnih prostora utuženi su korisnici zbog neplaćanja zakupnine.

Na prijedlog Službe, u 2019. godini devet poslovnih prostora dodijeljeno je na privremeno korištenje bez naknade odlukama Vlade FBiH. Na kraju godine bila su slobodna 22 poslovna prostora, od čega je osam uvjetno i 14 neuvjetno. Za prostore čiji su korisnici utuženi zbog neplaćanja zakupnine na 31. prosinca 2019. godine potraživanja po ovom osnovu iznosila su 4.472.093 KM.

Što se uradilo?

Određeni korisnici ovih poslovnih prostora i dalje koriste prostore i onemogućavaju Službi ulazak u posjed, a 12 prostora se bespravno koristi. lzvršena je kontrola korištenja za 27 poslovnih prostora, od čega su četiri preuzeta i četiri zapečaćena.

''Imajući u vidu da i se dalje 12 prostora bespravno koristi, da su 22 slobodna i da ih je 14 neuvjetno, ne možemo potvrditi da su poduzimane aktivnosti tijekom 2019. godine kako bi se poslovni prostori koji su dati Službi na upravljanje i korištenje učinkovito koristili i zaštitili od daljeg propadanja i bespravnog korištenja'', stoji u izvještaju.

U evidenciji Službe je 180 neperspektivnih lokacija vojne namjene na području FBiH (vojarne, skladišta, zemljišta, tuneli i drugi objekti), od čega je 79 lokacija preuzeto, 17 je i dalje u posjedu Ministarstva obrane BiH u okviru njih dvije lokacije su djelomično preuzete, a 84 lokacije nisu preuzete.

Bez mjera i aktivnosti

Neperspektivne lokacije vojne namjene se odlukama Vlade FBiH, na prijedlog Službe, dodjeljuju na korištenje, i u 2019. godini dodijeljene su tri. Također, odlukama Vlade dodijeljeno je 10 nekretnina prijašnjeg FMO-a i jedna na privremeno korištenje. Služba je 28. siječnja 2020. godine Vladi FBiH dostavila Informaciju o poslovnim prostorima prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane i neperspektivnim lokacijama vojne namjene, koju je Vlada FBiH usvojila Zaključkom 6. veljače 2020. godine.

Služba u Informaciji, tvrde, nije dala prijedlog mjera u cilju naplate potraživanja od izdavanja u zakup poslovnih prostora i ulaska u posjed prostora za koje se ne plaća zakupnina, niti je predložila poduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju konačnog postupanja po Zaključku Vlade FBiH, kojim joj je u nadležnost data nepokretna imovina prijašnjeg FMO-a.

Vlada FBiH Informaciju je samo usvojila, te zadužila Službu da provjeri trenutno stanje stanova i procijeni iznos sredstva potrebnih za njihovo dovođenje u funkcionalno stanje. Za ostalu nepokretnu imovinu, navode, nisu predložene mjere i aktivnosti za rješavanje utvrđenih problema u sljedećem razdoblju, stoji u revizorskom izvještaju za prošlu godinu.

Naime, Odlukom Vlade FBiH od 29. prosinca 2005. godine i Zaključkom Vlade FBiH od 27. srpnja 2006. godine, Služba je trebala preuzeti poslove u vezi s nepokretnom i pokretnom imovinom prijašnjeg Federalnog ministarstva obrane. Također, Služba je zadužena da vodi evidenciju i upravlja pokretnom i nepokretnom imovinom prijašnjeg FMO-a, koja obuhvaća stanove, poslovne prostore, garaže i drugu neperspektivnu vojnu imovinu, objavljeno je u reviziji.

Kopirati
Drag cursor here to close