MMF o Centralnoj banci

2,45 milijardi KM se ne smije dirati

U posljednje vrijeme je bilo i poziva da CBBH smanji stopu obavezne rezerve, koja trenutno iznosi 10%.
Gospodarstvo / Novac | 07. 04. 2020. u 14:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Oko 2,45 milijardi KM ne pripada Centralnojbanci. To je novac komercijalnih banaka u BiH. Ove banke su odabrale da svoj novac drže u CBBH, međutim slobodne su da ga koriste u druge svrhe, uključujući i u svrhu pozajmljivanja gospodarstvu. CBBH ne može diktirati kako će komercijalne banke koristiti svoj višak iznad obavezne rezerve'', navodi se u izjavi Andrewa Jewella, rezidentnog predstavnika Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini.

Jewell ističe kako je u posljednje vrijeme bilo poziva iz javnosti da Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBH) koristi višak iznad obvezne rezerve u borbi protiv krize izazvane COVID-19.

''Ovi pozivi su, kaže Jewell, ''nepromišljeni''.

Također, u posljednje vrijeme je bilo i poziva da CBBH smanji stopu obavezne rezerve, koja trenutno iznosi 10%.

''Ovo je zakonska mogućnost u pogledu politika za koju se CBBH može odlućiti da upotrijebi u nekom momentu, kao što je to radila ranije, npr. u vrijeme globalne financijske krize iz 2008./09. Smanjenje stope obvezne rezerve bi značilo da bi dio novca koji komercijalne banke trenutno trebaju držati u CBBH postao višak iznad rezervi i bio bi na raspolaganju bankama da se koriste za kreditiranje. Međutim, banke već imaju veliki iznos viška rezervi a povećanje istih ne bi ih nužno navelo da više kreditiraju'', naveo je.

Kaže kako bi bilo koji pokušaj da se sredstva CBBH, njezine devizne rezerve, koriste u fiskalne svrhe bi narušio valutni odbor.

''Trenutno, CBBH može razmijeniti svaku KM u Euro, ukoliko postoji potražnja za tim, jer je svaka izdana KM u potpunosti pokrivena sredstvima u Eurima. To čini valutni odbor sigurnim. Ako bi došlo do urušavanja valutnog odbora, KM bi izgubila vrijednost u odnosu na Euro, dužnici s dugovanjima u Eurima ili dugovanjima koja su vezana za Euro, bi se iznenada suočili s većim teretom duga. Zemlja bi se, pored zdravstvene i ekonomske krize izazvane pandemijom, suočila i s financijskom krizom i krizom valute'', naveo je Jewell.

Kopirati
Drag cursor here to close